Un depozit de cărbune care ar putea aduce oraşului Anina un profit de un milion de euro, pe lângă alte numeroase beneficii contorizate de primăria localităţii, îi împarte pe localnicii din zona viitoarei exploatări în adepţi şi potrivnici ai proiectului.
Motivele invocate de primii sunt locurile de muncă create şi transformarea zonei într-una frumoasă, la finalizarea exploatării, odată cu ecologizarea terenului. Tot la avantaje, ei mai trec şi asfaltarea străzii, promisă de administraţia publică.
Vecinii care se opun deschiderii şantierului spun că praful, gălăgia, dar mai ales riscul de apariţie a unor fisuri la imobilele din zonă sau, mai rău, cel de prăbuşire, în caz că lucrurile nu merg bine, sunt considerente suficiente pentru ca lucrările să nu înceapă vreodată în apropierea caselor lor. Oamenii se tem că săpăturile efectuate pentru extragerea cărbunelui ar putea provoca o catastrofă, mai ales că în zonă, la mai mare adâncime, se află galeriile minei vechi a Aninei, care s-ar putea prăbuşi oricând.
Discuţiile sunt destul de încinse şi informarea deficitară sau părtinitoare face dificilă o poziţie luată de localnici în bună cunoştinţă de cauză. De la primărie vin doar laude asupra beneficiilor pe care zona le va avea. De la opozanţii proiectului, în speţă membrii PSD, după cum spun oamenii de pe strada Horia, vin sublinieri ale riscurilor şi informaţii despre lipsa de seriozitate a firmei care doreşte demararea exploatării de cărbune.
Pentru clarificare, reprezentanţi ai locuitorilor de pe strada Horia au solicitat în şedinţa Consiliului Local informaţii despre modul în care se vor desfăşura lucrările şi despre riscurile care există. Ei au fost oarecum liniştiţi de primarul Gheorghe Românu care le-a oferit explicaţii şi, mai mult, la propunerea consilierilor locali, a introdus în proiectul de Asociere în participaţiune (prin care primăria participa la exploatare) un amendament ce prevede asigurarea fiecărui imobil în caz de dezastru.
Temerile rămân însă, dar abia atunci când cărbunele de la Anina va începe să fie scos din depozitul lui ele vor fi îndepărtate sau agravate. Cert este că nimănui nu-i place să aibă un şantier pe strada lui!
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645844938656″]
Pentru a fi mai informat, citeşte, pe acelaşi subiect, şi ANINA MAI ARE LA PICIOARE BOGĂŢII NEEXPLOATATE, DAR NU TOŢI ALEŞII LOCALI LE VOR VALORIFICATE!