Prioritățile Forța Dreptei pentru anul politic 2023. Chira: „Milităm pentru egalitate între stat și cetățean”

claudiu chira

Promovarea celor 31 de inițiative legislative și crearea de filiale în toate județele țării, precum și validarea organizațiilor locale din zona periurbană Timișoarei – sunt principalele priorități ale partidului Forța Dreptei pentru anul politic 2023. 

Una din inițiativele legislative susținute de parlamentarii Forța Dreptei este menită să aducă pe poziție de egalitate contribuabilul cu statul. Astfel, pentru toate sumele pe care statul trebuie să le restituie sau să le ramburseze de la buget, dobânzile vor fi calculate și acordate din oficiu, fără nicio altă procedură în plus, se arată în proiect.

„Forța Dreptei militează pentru egalitate între stat și cetățean. În viziunea noastră, contribuabilii trebuie să fie egali cu statul în toate aspectele, inclusiv în ceea ce privește legislația fiscală şi obligaţiile statului faţă de cetăţean. (…) În România, atunci când un contribuabil nu îşi plătește la timp obligaţiile fiscale, atunci când are întârzieri la plata datoriilor faţă de stat, trebuie să plătească şi dobânzile aferente perioadei de întârziere. Un lucru normal, de altfel. Însă, această normalitate nu funcţionează şi în sens invers. Dublul standard intervine atunci când contribuabilul a plătit pentru o decizie de impunere nelegală și acum își cere banii înapoi sau atunci când o firmă are de recuperat TVA, iar aparatul de stat se opune cu toată puterea restituirii sumelor cuvenite, punând tot felul de blocaje birocratice în calea cetăţenilor. Când statul are de returnat bani contribuabililor, le returnează banii fără dobândă. Pentru a primi şi dobânda aferentă, Codul de procedură fiscală prevede că această se acordă la cererea contribuabilului. Un tertip birocratic, o procedură în plus pentru un drept al contribuabilului. Procedură care, de cele mai multe ori, se soluţionează în instanţele de judecată, pe banii şi pe nervii contribuabilului.”, a explicat deputatul Claudiu Chira.

Dobânzile la restanţele fiscale ale statului faţă de cetăţean sunt un drept şi nu trebuie cerute printr-o procedură suplimentară, mai spune parlamentare. Proiectul este doar primul dintr-o serie care vizează restabilirea raporturilor de egalitate dintre stat şi cetăţean.

În plan politic, Forța Dreptei vrea să finalizeze înființarea de filiale și în ultimele patru județe în care nu există, deocamdată, comitete de coordonare.

La nivelul Timișului, Forța Dreptei are ca obiectiv, pentru perioada următoare, validarea organizațiilor locale în zona periurbană a Timișoarei: Giroc, Moșnița Nouă, Giarmata, Sânandrei, Dumbrăvița, Orțișoara, Șag și Sânmihaiul Român, precum și sporirea puterii organizației de tineret prin constituirea de noi astfel de organizații la Timișoara, Lugoj și Buziaș.

1000x100 (5)