Autoritățile locale lugojene lucrează în aceste zile la conceperea bugetului municipiului pe anul 2025, schițele fiind încă în faza incipientă.
Primarul Călin Dobra a făcut solicitări către toate instituțiile din subordine și către serviciile din cadrul aparatului de specialitate, pentru a transmite Direcției economice și serviciului de buget toate proiectele de buget. După analiza specialiștilor din cadrul bugetului a acestor solicitări, le-a cerut să fie puse toate pe o listă, pentru a avea o viziune clară asupra valorii totale a bugetului pe 2025.
„Prioritar va trebui să acoperim proiectele pe fonduri europene, urmate de lucrările care sunt în execuție și nu sunt finalizate, din bugetul local pe 2024, apoi lucrările care sunt în continuare și bineînțeles proiectele pe care le considerăm prioritare”, spune edilul șef.
Reamintim că proiectele pe POR s-au pierdut la 31 decembrie 2023. Cu susținerea ADR-ului, s-a permis ca acestea să continue în 2024, dar cu fonduri de la bugetul local. Am ajuns în faza ca nici în 2024 acestea să nu fie închise, așa că printr-un act adițional s-a prelungit durata închiderii lor în vara lui 2025. Valoarea totală a acestor proiecte a fost de 25 milioane de lei, dintre care cinci milioane nerambursabili și 20 de la bugetul local, în condițiile în care Programul Operațional Regional oferă 98% finanțare nerambursabilă și 2% de la bugetul local.
Două mari priorități: educația și sănătatea
„Ca și viziune, așa cum am declarat și în campania electorală și cum mențin în în continuare, rămân două mari priorități: educația și sănătatea. Acestea sunt vitale pentru comunitatea lugojeană, dar în același timp nu vor fi neglijate curățenia orașului, întreținerea acestuia, serviciul de apă și canal care vor avea sume cu plus în această perioadă și nu numai în anul 2025, ci pe întreaga durată a mandatului meu. Nu va fi neglijată nici asistența socială. Acestea sunt prioritățile pe care le avem în vedere în anii 2025 și 2026”, a precizat Dobra.
În ce privește cultura, edilul șef spune că „pentru anul 2025 vom creiona o strategie culturală la nivel de municipiu. Vreau niște direcții foarte clare la nivel de evenimente care să aducă un plus e valoare, să atragă lugojenii să iasă din casă, dar să atragă participanți și din alte zone, pentru că asta va aduce un plus economic și în zona HORECA. Trebuie să susținem și această activitate”.
Desigur, nu se poate vorbi de bugetul pe anul viitor fără o clarificare a proiectului noului spital, o mega-investiție de 151 milioane de euro, cea mai mare din istoria orașului, blocată și acum în procese și contestații.