Prin Herculane Project, tinerii învață lucrul cu lemnul

scoala de vara la baile herculane
casinoherculane by sungarden

La școala de vară organizată în această perioadă la Băile Herculane participă 30 de studenți din țară și din străinătate.

Acțiunea face parte din proiectul mai mare de revitalizare a malurilor Cernei derulat anul acesta de Asociața Locus din Timișoara. Majoritatea participanților sunt studenți la arhitectură sau inginerie ori alte facultăți cu profil tehnic din țară. Lor li s-au adăugat două tinere din Londra după ce, până zilele trecute, au luat parte la activități zece voluntari din Slovenia și Slovacia. Participă și un tânăr din Băile Herculane, foarte implicat și dornic să învețe.

„A fost prima dată când am deschis școala de vară pentru voluntari străini și ne dorim ca participanții să poată echivala această practică acolo unde studiază. În principal, îi învățăm cum se lucrează cu lemnul cât mai natural și fără prinderi metalice. Învață practic tot procesul tehnologic. Anul acesta facem cabine din lemn pentru a le introduce în sit și un amfiteatru din lemn, de fapt un pavilion în trepte foarte similar cu cel pe care l-am executat în 2019”, a spus Oana Chirilă, președinta Asociației Locus.

Școala de vară beneficiază de o finanțare totală de 60.000 de euro. Din acești bani, 50.000 de euro reprezintă finanțarea asigurată de Raiffeisen Bank cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare, iar 10.000 de euro este cofinanțarea Ordinului Arhitecților din România cu sprijinul Fundației Regelui. Conform Oanei Chirilă, banii vor fi folosiți pentru achiziții de unelte și material lemnos, închiriere de utilaje, acoperirea costurilor cu cazarea și masa participanților și pentru achiziția plantelor care vor fi sădite în zonă la finalul acțiunii.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

„Partenerul principal este Primăria Băile Herculane. Administrația locală a dat toate aprobările necesare pentru ca acțiunea noastră să se desfășoare în cele mai bune condiții și ulterior se va ocupa de tot ceea ce ține de întreținerea spațiului. Le mulțumim și ne dorim să ne rămână aproape și pe mai departe”,  precizat Oana Chirilă. Ceilalți parteneri sunt Administrația Bazinală a Apelor Române Banat, direcțiile județene pentru cultură din Timiș și Caraș-Severin, Ordinul Arhitecților din România Filiala Timiș, Asociația de la 4 și Fundația Archaeus.

scoala de vara Herculane Project

Studenții la școala de vară de la Băile Herculane.

Până acum, tinerii au participat la cursuri introductive legate de uneltele cu care vor lucra, organizarea șantierului și locația acestuia. De asemenea, le-a fost prezentat proiectul amfiteatrului pe care-l vor construi în următoarele săptămâni. Proiectul Herculane Project a aniversat de curând șapte ani de când se derulează în orașul-stațiune. În opinia Oanei Chirilă, pentru membrii asociației, acești ani au fost o adevărată călătorie cu multe momente frumoase și cu lecții valoroase. „Destinația spre care mergem este o stațiune prosperă, sustenabilă, un loc viu de care să ne bucurăm cu toții”, a încheiat președinta Asociației Locus.
Foto: Mihai Toth

untitled design set 970x90 px 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/