Primele explicații pentru decesul pacientului cu infarct lăsat să aștepte peste 3 ore la UPU Reșița!

librimir cosmin manager spital resita

Numărul insuficient de medici, gărzile plătite cu prea puțini bani și orgoliul rănit sunt doar câteva dintre motivele pentru care la Urgențele spitalului din Reșița s-ar fi murit cu zile!

Cosmin Librimir, managerul interimar al spitalului din Reșița, a transmis în primul rând condoleanțe familiei îndoliate, apoi a comentat la Express Live, atât cât i-a permis dosarul penal aflat în cercetare, împrejurările în care un bărbat de 57 de ani a decedat în Unitatea de Primiri Urgențe după ce a așteptat nepermis de mult intervenția personalului medical.

Deși într-o astfel de speță directorul medical este cel care ar avea obligația să dea explicații, Librimir a rupt tăcerea apăsătoare și suspectă totodată, care nu face altceva decât să alimenteze și mai mult temerile și revolta opiniei publice: „S-a deschis o anchetă internă, având în vedere că s-a ridicat suspiciunea de ucidere din culpă și încă suntem investigați de către Poliție. Urmărirea penală este doar pe faptă la momentul acesta, nu este față de o persoană.”

Prea mulți pacienți, prea puțini medici!

Managerul spitalului din Reșița spune că extinderea UPU și modernizarea acesteia la standarde mai greu de întâlnit în spitalele publice din România nu sunt suficiente pentru ca serviciile medicale să fie de top: „Din păcate, personalul este cam tot același și este unul din factorii care duc la acest timp de așteptare mai lung. În altă  ordine de idei, toate explorările funcționale se fac în spital. Și ele prelungesc timpul. La serviciul de radiologie și radio-imagistică avem deficit de medici, din păcate. S-au scos posturile la concurs, dar nu a venit nimeni!”

La cât de mulți pacienți ajung în UPU Reșița, managerul Librimir apreciază că ar fi nevoie nu de un radiolog, ci de doi. O soluție în cazuri de maximă urgență ar fi telemedicina, dar asta costă, iar spitalul nu stă deloc bine cu banii.

La alții e mult mai rău!

Indiferent de cât de multe probleme ar fi, 3 ore și jumătate să aștepți în UPU e nepermis. Mai ales după ce ai suferit un infarct! „Da, este un timp mare, recunoaște Cosmin Librimir, dar dacă ne raportăm la UPU-uri din alte țări timpul este și mai mare. Știu persoane care au stat în Anglia peste 12 ore. Când a apărut această idee de triaj, în 2009, s-a ajuns la concluzia că nu este bine să-l facă medicul, ci asistentul. Acum se pare că este o tendință să fie și medicul în triaj, dar iar ajungem la resursa umană. În principiu, ar trebui să fim 3 medici tot timpul, nu suntem 3 tot timpul, suntem 2!”

Infarctul e o urgență!

Medic la rândul său în serviciul de urgență, Cosmin Librimir spune că un infarct se poate identifica destul de ușor. De ce nu s-a întâmplat asta și în cazul pacientului lăsat să aștepte până a fost prea târziu va trebui să stabilească, în urma cercetărilor,  comisia făcută de directorul medical. Managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița admite însă că un pacient diagnosticat cu doar câteva zile înainte cu sindromul de angină instabilă și ulterior cu infarct miocardic acut intră în sindromul coronarian acut, care reprezintă o urgență. Cu alte cuvinte, intervenția medicilor nu putea fi amânată sub nicio formă, cu atât mai puțin 3 ore și jumătate! „În mod normal, aceste sindroame rămân sub supraveghere, adică rămân internate. Trebuie, din păcate, să tac, pentru că nu vreau să influențez sub nicio formă ancheta care este în curs. Tot ce pot să spun e că, din păcate, pot apărea și condiții de genul asta”, a mai spus Librimir la Express  Live.

EKG citit de un internist!

Familia bărbatului decedat în UPU acuză și că, la prima sa prezență în spital, rezultatele EKG au fost interpretate greșit. De către un medic internist, nu de către un cardiolog. Dacă nu s-ar fi întâmplat așa, poate că nu ar mai fi existat al doilea episod UPU și omul ar fi fost și astăzi în viață. Cosmin Librimir, numit manager interimar pentru a salva spitalul de la o nouă criză, mai recunoaște ceva. În spitalul din Reșița se fac gărzi comune, Cardiologie cu Interne: Da, din păcate, da. Am făcut și eu gărzi la un moment dat și erau Interne – Cardio pentru că era lipsă de medici. La Cardiologie stăm mai nefavorabil decât cu Internele. Garda de Cardiologie ar trebui să fie separată de garda de Interne, așa mi se pare normal, pentru că este Spitalul Județean și este anormal să nu ai cardiolog de gardă.”

În aceste condiții se ridică altă întrebare. Ar fi trebuit depistat infarctul în rezultatul EKG de către un internist, în condițiile în care cardiolog nu era de gardă? Răspunsul îl vor da tot comisiile de specialitate.

Pedepsit din orgoliu?

Un alt aspect care ar putea justifica timpul exagerat petrecut de pacient în sala de așteptare de la Urgențe, invocat de asemenea de familia celui decedat, este orgoliul exarcerbat de care ar suferi unii medici reșițeni. Mai exact, pacientul ar fi fost „pedepsit” să aștepte atât timp cât, cu patru zile înainte, a preferat să fie externat decât să rămână în spital pentru investigații mai amănunțite și, eventul, să meargă pentru un alt consult la Timișoara.

„Eu n-am orgolii din astea. Nu știu dacă a fost așa ceva la momentul respectiv. N-am fost de față. Nu pot să zic însă că nu există, ar fi mare păcat în fața lui Dumnezeu să zic că nu există. Din păcate, mai sunt orgolii în spital!”, a mai spus Librimir la Express Live.

Multe alte întrebări legate de acest caz nu și-au găsit încă răspuns. Cert este că organele de cercetare penală, Direcția de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor pun și mai multe întrebări. Dacă a murit cu zile sau nu acest pacient se va stabili abia la finalul anchetei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/