Strategiile cu privire la redresarea uzinei reșițene, aduse în municipiu de către ministrul Energiei, par să prindă contur încă dinainte de a se acționa concret asupra resuscitării UCMR-ului. Dacă nu demult uzina se îndrepta vertiginos spre faliment, se pare că toamna aduce vești bune, care nu se limitează doar la vise și teorii.
Situația la nivel de județ în ceea ce privește economia și rata insolvenței nu pare să primească foarte multe îmbunătățiri față de anul precedent. Mai mult decât atât, rata insolvenței a crescut consistent în prima jumătate a acestui an. S-a ajuns, astfel, de la un număr de 101 firme intrate în insolvență în anul 2013, la 172 de societăți în insolvență înregistrate până acum pe anul 2014.
UCMR-ul a fost ani la rândul principalul factor al decăderii economice la nivel de județ, dar se pare că acum, în ciuda trendului ascendent al insolvenței, lucrurile încep să se miște. Totuși, situația trebuie păstrată la stadiul realist, pentru că reșițenii sunt deja sătui de tot felul de promisiuni deșarte și fantezii cu privire la renașterea industriei în municipiu. Așadar, UCMR-ul este trezit cu greu de pe patul de moarte, dar ritmul în care lucrurile evoluează anunță un viitor îmbucurător.
Un număr de peste 500 de salariați sunt la momentul actual pe posturi în cadrul uzinei. Astfel, de la media de maxim 400 de angajați rămași în societate, într-o perioadă relativ scurtă de timp, numărul reșițenilor chemați la muncă a crescut.
Mai mult, reprezentanții uzinei sunt încrezători în șansele ca toți angajații să se poată întoarce într-o bună zi la locurile lor de muncă. Motivul îmbucurător, spun ei, este numărul mare de contracte încheiate în ultima perioadă.
„UCMR-ul nu se îndreaptă către faliment. Ministrul Energiei a fost foarte clar, sunt șanse să își revină și cred că până la jumătatea anului viitor uzina se va pune cât de cât pe picioare. Primii pași se văd deja prin faptul că încep să se adune tot mai multe contracte. Mai mult, vin tot mai mulți salariați înapoi la lucru. În momentul de față avem peste 500 de angajați care vin la muncă. De la o medie care nu trecea peste 400 de salariați, eu zic că este o creștere importantă. Sunt secții pe care s-a dublat în ultima perioadă numărul de oameni. Eu sper ca până în februarie, martie, anul viitor, numărul salariaților reîntorși la muncă să crească și mai mult. Este clar că UCMR-ul nu se îndreaptă în niciun caz spre faliment”, a explicat Jivomir Tovladiat, lider sindical în cadrul UCMR.