Pentru că intrăm în perioada Postului Mare, primăvara ne ajută din plin să avem parte de o nutriție variată, sănătoasă și vegetală. Specialiștii în nutriție ne recomandă să evităm supermarketurile și să cumpărăm hrana de care avem nevoie din piețele în care deja au început să apară crudități diverse.
Cum natura renaște primăvara, aceasta este perioada ideală pentru revigorarea organismului, ne spun specialiștii în nutriție. Iar dacă tot vine postul, ei recomandă consumul a cât mai multor legume cu frunze verzi: leurdă, spanac, urzici, lobodă sau ștevie.
„Ele ajută la curățirea ficatului, a colonului, aduc aport de fibre și enzime, refac flora bacteriană. Nu doar frunze verzi trebuie să mâncăm. În perioada aceasta de post trebuie să fim atenți și la proteinele vegetale pe care le punem în farfurie. Avem un fel de mâncare care ar reprezenta o salată, o supă de lobodă, de ștevie, care conține legume cu frunze verzi, dar recomand ca pe masă să fie o porție de mazăre, linte, năut care asigură proteinele vegetale sau nuci, semințe și cereale integrale. Recomand să se mănânce cât mai mult gătit în casă, însă cât mai multe crudități pentru că asta ne oferă natura în momentul de față. O salată poate să fie una de post complexă care să conțină toate grupele alimentare: legume cu frunze verzi, neapărat câteva nuci sau migdale, semințe, bucățele de tofu sau alte sortimente de brânză vegetală și un strop de ulei de calitate.”, a declarat doctorul în nutriție Iren Alexoi.
Pentru că oferta din supermarketuri este și ea diversă în ce privește produsele de post, Iren Alexoi ne sfătuiește să privim cu atenție eticheta acestora, pentru că multe conțin aditivi și adaosuri pentru gust sau culoare, dar și mai bine, să ne preparăm singuri, spre exemplu, pateul vegetal.
„Cel mai bine e să deschidem o carte de bucată sau să căutăm în media rețete de pateuri vegetale. Nimic nu e mai simplu decât să pui la fiert o porție de linte cu legume, să le asezonezi și să folosești un blender. Nu e necesar să mergem la supermarket, oricât am fi de grăbiți. De ce? Pentru că o asemenea porție poate să țină două zile pentru că se pune într-un bol de sticlă în frigider. Este o soluție eficientă și sănătoasă.”, a mai spus Iren Alexoi.
Nu în ultimul rând, sunt recomandate, pentru aportul de vitamina D care nu se regăsește în produsele vegetale, plimbările în aer liber și expunerea zilnică la soare pentru cel puțin 15-20 de minute.