Edilul local al comunei aflată în apropierea Timișoarei a început să notifice firmele de telecomunicații să verifice cablurile care nu mai sunt conforme și să le dea jos pe cele nefolosite. Primarul Horia Bugărin spune că stâlpii de iluminat sunt supraîncărcați și pot deveni un pericol pentru cetățeni.
Nu este prima dată când autoritățile din Dumbrăvița notifică societățile de telecomunicații să verifice cablurile atârnate pe stâlpii de iluminat și pe cei de curent din comuna aflată în zona metropolitană a Timișoarei. Dacă firmele nu se vor conforma, primarul amenință că va trece la tăierea acestora, precum s-a întâmplat și în orașul de pe Bega, cu celebra deja operațiune „ghilotina” din timpul mandatului lui Nicolae Robu.
„Cablurile firmelor de telecomunicații au devenit un pericol pentru stâlpii de iluminat și de curent. Am rugat în repetate rânduri toți operatorii de telecom să își verifice cablurile și, în primă fază, să curețe localitatea de cele care nu mai sunt folosite, sunt întrerupte sau care atârnă pe jos. Nu s-a întâmplat nimic, iar unii stâlpi s-au înclinat periculos de mult din cauza cablurilor. Am luat primele măsuri de punere în siguranță și am notificat proprietarii lor. Am evitat tăierea cablurilor pentru a nu crea un disconfort utilizatorilor finali, dar, dacă societățile nu dau dovadă de înțelegere, acolo vom ajunge.”, a declarat primarul Horia Bugărin.
La Timișoara, operațiunea „ghilotina” a continuat și după mandatul lui Nicolae Robu. În primăvara acestui an, primarul Dominic Fritz anunța că au fost dați jos de pe stâlpii din oraș 12 kilometri de cabluri de comunicații. În orașul de pe Bega există intenția trecerii în subteran a tuturor cablurilor din zona centrală încă din 2003, dar până acum nu a fost pusă în totalitate în practică.
Actuala administrație a Timișoara își propune ca toate proiectele să includă obligatoriu canalizație subterană pentru rețelele de date.