La Timișoara, la ceremonia prilejuită de comemorarea eroilor organizată în săptămâna post vot au transmis mesaje viceprimarul Cosmin Tabără și Viorel Coifan, consilierul președintelui în funcție al CJ Timiș.
Au fost două momente importante în această zi, două ceremonii militare și religioase organizate în Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, respectiv la Monumentul Crucificării, în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara.
După ce clopotele au bătut la 12 fix în toate lăcașele de cult din oraș, oficialitățile au participat la slujba de pomenire ținută de Mitropolitul Ioan al Banatului pe platoul din fața catedralei.
Prefectul Mihai Ritivoiu a citit mesajul premierului Marcel Ciolacu. I-a urmat Viorel Coifan, consilierul președintelui CJ Timiș în funcție, Alin Nica.
„Nu pot decât să îmi exprim admirația față de cei care în teatrul de operațiuni din Irak, Afganistan, în alte părți, au dus drapelul la loc de cinste. Eroi nu sunt numai ce au murit, eroi sunt și aceia care, cu abnegație, cu credință, duc la îndeplinire misiunea pe care am moștenit-o: cea de a construi o Românie puternică, demnă, democrată și în care fiecare să se simtă bine.”, a spus Viorel Coifan.
„Am crescut cu crezul că eroii nu mor niciodată. Credința nu moare niciodată. Și astfel, cele două evenimente sunt strânse în unul singur. De ziua Înălțării Domnului sărbătorim și Ziua Eroilor. (…) Noi astăzi vorbim despre democrație, despre Uniunea Europeană, despre o Românie modernă. Vorbim despre o țară care nu mai vrea eroi de aici înainte. Îi cinstim pe cei care au fost, dar vreau o Românie a păcii, o Europă a păcii și noi astăzi stăm pe un butoi de pulbere. Pacea nu poate fi în orice condiții. Trebuie să respectăm valorile și principiile democrației, să ne respectăm popoarele între noi, să fim demni și cu capul sus.”, a spus și viceprimarul Timișoarei Cosmin Tabără.
După ceremonie s-au depus coroane la Monumentul Crucificării apoi timișorenii au asistat la defilarea gărzii de onoare.
Ziua Eroilor a fost instituită sărbătoare națională în România din 1920, pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. Este sărbătorită în fiecare an cu prilejul Înălțării Domnului.