Nicolae Robu a criticat din nou măsurile Guvernului condus de Viorica Dăncilă, la fel cum a făcut-o joi și senatoarea Alina Gorghiu, într-o conferință susținută la Timișoara. Primarul Timișoarei spune că investițiile în oraș au de suferit, întrucât cei de la putere vor să mărească nesemnificativ cota parte pentru primării din impozitul pe venit colectat și trec noi cheltuieli în responsabilitatea integrală a municipalităților.
Coroborat cu scăderea impozitului pe venit anul trecut, creșterea minoră a cotei ar face ca și anul acesta veniturile primăriilor să scadă. „Dacă nu crește cota parte de la 41,75% la 66,8%, noi vom ajunge să avem probleme cu banii, pentru că bugetele locale au ca principală sursă de venit tocmai această cotă parte din impozitul pe venit. Nu am fost ascultat referitor la ce am spus zilele trecute. Creșterea este de la 41,75% la 43%, nesemnificativă. Scăderea impozitului pe venit de la angajat de la 16% la 10% este o scădere mare și evident că s-a întâmplat ceea ce eu am atenționat că se va întâmpla: au scăzut masiv veniturile”, a punctat Nicolae Robu.
Cresc cheltuielile cu asistența socială
Concret, de acum, primăriile ar urma să aibă cheltuieli suplimentare legate de protecția copilului, drepturile pentru persoanele ce sunt însoțitori de persoane cu handicap și cheltuielile cu personalul neclerical. Până acum, municipalitățile plăteau 10%, însă Guvernul vrea să le paseze acoperirea cheltuielilor în întregime. Robu a spus că pentru Timișoara ar însemna 40 de milioane de lei cheltuieli în plus, ceea ce ar scădea bugetul de investiții.
Primarii din țară au cerut măcar 60% din impozitul pe venit. „Acum am făcut front comun toți primarii din Asociația primarilor din municipii, dar și ceilalți ne sunt aliați, pentru ca măcar 60% din impozitul pe venit să rămână la bugetele locale. Noi am acceptat 60%, dacă nu ne dau noi responsabilități care să implice noi cheltuieli”, a precizat Robu.
Robu consideră că nu consiliile județene ar trebui să gestioneze banii
Robu spune că primăriile sunt cel mai aproape de cetățeni și ele trebuie să gestioneze banii. „Descentralizarea sănătoasă este cea în care delegi răspunderi, dar delegi și resurse. Nu le ții centralizate sau recurgi, dacă îmi este permisă această exprimare, la o centralizare multipolară. Adică nu lași banii la primării, unde e contactul direct cu cetățeanul, ci lași la conducerile consiliilor județene, care au o anumită culoare politică și care oricum se schimbă în timp. Primarul nu îi poate trata pe cetățeni după opțiunile politice, pentru că nici măcar nu îi cunoaște”, a precizat Robu.
Timișoara e un bun exemplu, deoarece are un primar liberal, iar Consiliul Județean este condus de un președinte pesedist. De aceea, declarația lui Robu nu este întâmplătoare.