Vicepremierul României, Raluca Turcan, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au fost prezenți în Caraș-Severin, într-o vizită care a început la Băile Herculane, a continuat la Caransebeș și s-a încheiat la Reșița, cu o conferință de presă. A fost prezent și Andrei Ungur, subsecretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice.
Referindu-se la cele văzute, Raluca Turcan a ținut să spună că: „Am avut două modele de dezvoltare astăzi în fața ochilor. Unul în care oportunitățile de atragere a fondurilor europene nu au putut fi valorificate din cauza lipsei legislației necesare de atragere a fondurilor europene și unul în care primarul Reșiței a folosit la maximum și de asemenea a anticipat oportunitățile de dezvoltare pe fonduri europene în exercițiul financiar viitor”. Sigur, era vorba de Băile Herculane și Reșița.
Despre stațiunea de pe Valea Cernei, vicepremierul a mărturisit că aceasta se poate dezvolta într-o perioadă relativ scurtă, printr-un set de investiții pe care PNL le va urmări în următorul exercițiu financiar, precum și prin Planul de Recuperare și Reziliență, astfel încât stațiuni cu potențial turistic să poată să beneficieze de programe integrate de dezvoltare, care să asigure investiția în obiectivele de patrimoniu, sprijin pentru ca agenții economici să își refacă clădirile pe care le au, dacă acestea sunt de patrimoniu.
Cât privește Reșița, Turcan a fost de-a dreptul entuziasmată: „Aici am văzut viitorul, aici am văzut creșterea calității vieții, am înțeles cât de important este parteneriatul cu mediul economic, cât de important este să privești spre fondurile europene ca o sursă principală de dezvoltare și să nu aștepți în permanență să-ți dea statul, ci să valorifici fiecare oportunitate. Și aici sunt foarte optimistă că alături de actualul primar cele peste 154 de milioane de euro fonduri europene deja angajate pe acest exercițiu financiar vor putea fi completate cu cel puțin 200 milioane de euro în proiecte pe care noi astăzi le-am putut contura ca oportunități de a susține tot acest concept de dezvoltare de pe care domnul primar Popa l-a creat aici în Reșița”.
La rândul său, ministrul Boloș a lăudat activitatea primarului Ioan Popa, spunând despre municipiul reședință de județ că poate deveni, la fel ca Oradea, un model de dezvoltare locală.
„Am văzut proiecte de mobilitate urbană, de la linia de tramvai până la achiziția de mijloace de transport în comun, până la centrul care astăzi își schimbă fața. Am avut discuții și despre ceea ce înseamnă următorul ciclu de finanțare, 2021-2027. Am fost plăcut surprins, cu doamna vicepremier, să vedem un plan de dezvoltare pe termen lung articulat, asta înseamnă să fii un foarte bun gospodar. Vreau să dau și câteva exemple, de la proiecte care au în vedere dezvoltarea turismului, aquaparkul care poate fi un pol de atracție a turiștilor de 20 de milioane de euro sau investiția de asemenea în turism, de pe Semenic, de 40 de milioane de euro sau funicularul care se regândește într-o nouă arhitectură de 19 milioane de euro. Sunt toate proiecte care sunt eligibile pentru finanțare din fonduri europene, pentru că România pentru prima dată are bugetul acesta imens pe care l-a negociat președintele Klaus Iohannis la nivelul UE, iar Guvernul Orban trebuie să întocmească documentele strategice astfel încât banii să fie accesați.”, a subliniat Marcel Boloș.
(E)