Primarul Popa, de neoprit! Ridică un campus universitar în zona Mociur

Ioan Popa primar Resita

Până în 2027, la Reșița se va construi un campus universitar pentru învățământul dual. Valoarea investiției se ridică la 25 de milioane de euro.

Reșița va avea un campus integrat pentru învățământ dual liceal și universitar. Acesta va fi construit cu fonduri europene, pe o suprafață de 2,2 hectare, în zona Mociur, și va dispune de 250 de locuri de cazare, laboratoare, spații de învățare, de instruire și de practică.

Anunțul construirii campusului la Reșița a fost făcut astăzi de primarul Ioan Popa: „O veste fantastică pe care am primit-o este că primim finanțare pentru acest campus. La nivel național sunt 12 campusuri universitare duale și faptul că Reșița a reușit să aibă un campus universitar dual în contextul în care sunt peste 40 de județe în România, iar proiectele depuse au fost multe, ne onorează și ne bucură pentru că dă o mare șansă tinerilor din Reșița, din mediul educațional universitar și preuniversitar. Este un sprijin enorm pentru agenții economici, este un semnal pentru cei care doresc să caute un loc unde să investească, pentru că de fiecare dată când vorbesc cu potențiali investitori care vin la Reșița, întotdeauna aduc în discuție universitatea și școala duală, pentru că cea mai mare nevoie în Europa, la ora asta, este nevoia de resursă umană calificată”.

Proiectul are o valoare de 25 de milioane de euro și a fost realizat de Primăria Reșița în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Tehnic Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin, Inspectoratul Școlar Județean, Camera de Comerț Germană, și 14 operatori economici din județ „care au înțeles importanța școlii duale, importanța de a califica resursa umană într-un parteneriat cu instituțiile publice”, a subliniat Popa.

chiosa madalina

Mădălina Chiosa, viceprimar Reșița

Detalii despre proiect a oferit și viceprimarul Reșiței, Mădălina Chiosa. Aceasta a explicat că există trei timpuri de investiții care se vor derula prin acest proiect, finanțat cu fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Prima și cea mai mare ca valoare se referă la construirea și dotarea acestui campus, care va fi realizat în zona Mociur. Vorbim despre spații de învățare, de instruire practică. Vor fi două zone, una destinată industriilor emergente, care vizează partea de domeniu tehnic, și cealaltă – destinată domeniului de turism sustenabil. În afară de aceste două spații care vor fi foarte complexe și vor conține atelierele de instruire practică, săli de activități, o sală de evenimente mai mare, avem și casa elevilor și casa studenților, care sunt, de fapt, două spații de cazare cu o capacitate de 250 de locuri, spații care vor fi destinate elevilor și studenților din învățământul dual. De fapt, aceasta este noutatea acestui campus dual integrat pentru că propune crearea a două rute complete de învățământ dual, de la nivelul 3, care este în preuniversitar, până la nivelul 8, care merge în universitar. (…) De asemenea, în afară de construirea și dotarea efectivă cu echipamente specifice a campusului, mai avem o line de investiție, de digitalizare, care, de fapt, se transpune tot în dotări, dar pe componenta de IT necesară funcționării campusului, precum și o componentă de granturi, care, chiar dacă nu este așa de valoroasă financiar, este extrem de importantă pentru funcționarea și dezvoltarea campusului, pentru că se referă la susținerea cu burse a activității elevilor din învățământul dual, ce va ușura oarecum și sarcina financiară a agenților economici, dar și cursuri de pregătire pentru tutorii de practică sau alte activități destinate elevilor”, a explicat Mădălina Chiosa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/