Primarul Popa, la Reșița: „Așteptăm cât mai multe proiecte!”

la reșița Ioan Popa dezbatere la cinematograful Dacia

Reșițenii care doresc să se implice activ în viața orașului pot face propuneri de proiecte care ulterior vor fi implementate de Primărie.

O dezbatere publică pe tema bugetării participative a avut loc joi după-amiaza la Cinematograful Dacia din Reșița. La evenimentul organizat de Primăria Reșița au fost prezenți primarul Ioan Popa și reprezentanți ai Societății Academice din România, care sprijină municipalitatea în acest proiect.

Dacă pentru municipiul Reșița conceptul de bugetare participativă este o noutate, în multe orașe din România el se practică de mai mulți ani. Primarul Ioan Popa susține acest proiect și își dorește ca el să fie aplicat și la nivelul Reșiței.

Cu alte cuvinte, bugetarea participativă vine în sprijinul comunității reșițene, a cetățenilor cu idei și inițiative de proiecte concrete pe care Primăria se angajează să le realizeze.

Pentru implementarea proiectelor propuse de cetățeni, Primăria Reșița alocă un buget de un milion de lei, împărțit în două direcții principale:

  • Mobilitate urbană
    Exemple: amenajarea de alei și piste de biciclete, reabilitarea trotuarelor, treceri pentru pietoni și îmbunătățirea accesului pentru persoanele cu dizabilități etc.
  • Amenajarea spațiului public
    Exemple: spații verzi, locuri de joacă, scuaruri, curți școlare, baze sportive, evenimente publice, centre comunitare etc.

Bugetarea participativă este un concept care în Europa se practică de foarte mulți ani. În România, sunt câteva orașe care au început să-l practice și ele. Sper ca reșițenii să vină cu proiecte și să avem de unde să le alegem pe cele câștigătoare. Eu cred că mai mult decât banii din bugetarea participativă, în cazul Reșiței pentru anul 2024 vorbim de un milion de lei, este mai mult vorba despre un exercițiu de civism. De a locui într-o comunitate, de a locui într-un colectiv. Și cred că asta trebuie să învățam că spațiul nostru nu se termină acolo unde se închide ușa apartamentului nostru. Spațiul nostru este și pe etajul pe care locuim, pe scara blocului sau în fața blocului sau până la stația de autobuz. Trebuie să ne întoarcem puțin pentru că, din păcate, în ultimii 30 de ani, percepția asupra spațiului personal s-a deteriorat în mentalul uman”, a declara primarul Iona Popa.

Dacă investiția propusă de reșițeni se încadrează în cele două teme (mobilitate urbană și amenajare spațiu public), se realizează bugetul, se obțin minimum treizeci de semnături de la reșițenii care susțin proiectul și se încarcă totul pe platformă https://bp.primariaresita.ro/BugetareParticipativa/Home.

Proiectele depuse trec prin filtrul unei comisii formate din angajați ai Primăriei Reșița și cetățeni simpli. Toate proiectele aprobate vor fi supuse votului reșițenilor, iar cele cu cel mai mare număr de voturi, în funcție de valoarea acestora, vor fi implementate.

Calendarul procesului de bugetare participativă:

Depunere
15 noiembrie – 1 decembrie 2023

Verificare proiecte depuse

4 decembrie – 15 decembrie 2023

Votare proiecte depuse
10 ianuarie – 30 ianuarie 2024

Afișare rezultate
31 ianuarie 2024

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/