Primarul, panglica și pișoaru’

victor nafiru 1 of 1 620x400

În ultimele săptămâni, în România a crescut spectaculos producția de panglici. Panglici tricolore folosite la tot felul de inaugurări. E campanie electorală și panglica nu trebuie să lipsească de la astfel de evenimente.

Precauți, unii și-au făcut provizii din timp. Au făcut comenzi la fabricile de panglici și, chiar dacă ele ș-au închis de mult activitatea, i-au chemat pe foștii angajați (actuali pensionari) să repornească ciclul de producție. Oamenii au înțeles esența problemei în cauză, cea care ne spune că nimic nu se inaugurează fără tăierea panglicii de către primar, președinte de Consiliu Județean ori politician, și au venit să concure la reușita campaniei electorale.

De pildă, deunăzi a fost inaugurat un pișoar într-un orășel. La ora anunțată din timp, la fața locului erau prezenți toți: primar, șef de partid, prefect, șef de CJ, consilieri locali, directori de școli și grădinițe. Bașca soborul de popi, în frunte cu vlădicu și fanfara de pensionari a fostului club muncitoresc. Ce mai, toată lumea bună a urbei.

Când vlădicu’ se pregătea să sfințească locația cu snopul de busuioc, primarului i-a picat fața. Uitase cel mai important lucru: panglica de la intrare în pișoar. Aduseseră cu el șase foarfeci așezate pe o tavă, și o perină, de aia roșie, pentru cheia de la buda orășenească, dar cum să începi ceremonia fără panglică? Așa ceva nu s-a mai pomenit undeva. Până și vlădicu ar fi spus, făcându-și cruce și scuipând în sân: „E semn rău. Fără panglică nu încep slujba, pentru că nu vreau să fiu părtaș la așa ceva”.

Primarul i-a ținut isonul: „Nu-mi asum consecințele unui gest necugetat. O să ne dea deseară la toate televiziunile, că atâta lucru am făcut și eu în patru ani de mandat și n-am fost în stare să achiziționez doi metri de panglică”. I-a chemat la el pe cei de la achiziții și i-a amenințat subtil, printre dinți: „Vă dau afară pe toți dacă nu faceți rost de panglică”. Săracii oameni s-au dat peste cap și până la urmă au găsit ceea ce căutau la primarul din comuna vecină.

E adevărat, ceremonialul a întârziat, dar a și meritat că, până la urmă, a ieșit totul ca la carte: cu spiciuri, cu promisiuni electorale, cu angajamente și, bineînțeles, cu inaugurarea pișoarului, în aplauzele celor prezenți care au ciocnit o cupă (din plastic) cu șampanie și și-au făcut poze lângă vasul de toaletă inaugurat cu atâta fast!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/