Primarul Luca Mălăiescu, strâns cu uşa… deponeului!

Primarii orașelor din Caraș-Severin au avut o întâlnire cu prefectul județului Florența Albu, reprezentanții Agenției de Mediu și cei ai ADI Intercom Deșeuri, care au avut ca subiecte deschiderea deponeului de la Lupac și soluțiile ce se pot găsi de către administrațiile locale până când se poate transporta și depune gunoiul menajer la Lupac.

Primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu, ne-a declarat că întâlnirea a fost benefică, pentru că s-a vorbit și de soluții, nu doar de cât de greu le este primăriilor.

„Noi deja avem o mare problemă prin faptul că din 20 februarie încetează contractul cu deponeul de la Horezu, care se va închide, astfel că o soluție ar fi să depunem la operatorul Ecobauer de la Reșița. Noi nu am mai majorat tarifele la gunoi și le menținem mult mai mici pentru că am sperat că se va deschide Lupacul, dar se vede treaba că până în august-septembrie nu există șansa să se deschidă și, astfel, singura soluție este găsirea unui alt operator de salubritate și majorarea prețurilor către populație. La ora actuală, prețul corect la Oțelu Roșu ar fi de 8 lei de persoană pe lună, la care se adaugă taxa de mediu impusă de la 1 ianuarie la tona de gunoi depozitat. Aceste taxe vor cădea pe umerii populației, pentru că nu-și va permite nicio primărie să subvenționeze un asemenea cost la gunoi”, ne-a precizat primarul orașului Oțelu Roșu.

Acesta a ridicat și problema legislației, care nu ajută primăriile să recupereze de la rău-platnici datoriile la salubritate.

„Noi, în organigramă, nu avem acei factori fiscali prin care să putem pune poprire pe salarii, pe pensii, până când își plătesc datoriile, așa cum acționează Finanțele asupra societăților comerciale pentru a-și recupera sumele datorate statului. La ora actuală avem înregistrate datorii în valoare de 15 miliarde de lei vechi. Nu pot să dau exact un procent al celor care plătesc, dar nu este mai mare de 15%”, a mai adăugat primarul orașului de pe Bistra.