Primarul din Forotic: „Atunci când există dorință, nimic nu este imposibil!”

alexandru sporea

O surpriză plăcută din administrația locală este primarul comunei Forotic. Deși se află la primul mandat, liberalul Alexandru Sporea a reușit să facă în ultimii doi ani cât n-au făcut poate alții în 10, și asta pentru că atunci când s-a înscris în cursa de primar a știut cu adevărat ce vrea: să creeze la sat condiții similare cu cele de la oraș, iar copiii din comună să se bucure de facilități ca cei din mediul urban.

A început prin a scrie proiecte, știind ca aceasta este singura modalitate de a-și îndeplini obiectivele trasate la început de mandat. A știut că rezultatele nu se vor vedea peste noapte, căci la Forotic a avut multe de pus la punct. A avut însă voință și a sperat că va primi și înțelegere din partea oamenilor care, ușor-ușor, au început să vadă schimbarea. La final de 2022, Primăria Forotic are investiții implementate sau în curs de implementare, cu contracte semnate ori notificări de aprobare a proiectelor, de aproximativ 6 milioane de euro.

„În 2022, ne-a fost aprobat și finanțat, cu suma de 22 de milioane de lei, proiectul pentru alimentarea cu apă a comunei și înființarea sistemului de canalizare, bani care ne vor fi alocați prin Programul Național «Anghel Saligny». De asemenea, ne-a mai fost aprobat pe PNRR proiectul depus pentru înființarea unui sistem de supraveghere video în spațiul public și pentru două stații de încărcare electrice, cu o valoare de 442.690,04 de lei. Mai primim finanțare de 2.045.618,14 de lei și pentru reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale «Petru Oallde», a grădiniței și a sălii de sport din Forotic. Am mai depus în 2022, în parteneriat cu Primăria Doclin, un proiect, tot pe «Anghel Saligny», pentru alimentarea cu gaze naturale a celor două comune. Valoarea unei astfel de investiții se ridică la 60.000.000 de lei. Momentan, nu am primit niciun răspuns în privința acestui proiect, dar suntem optimiști.”, ne-a spus Alexandru Sporea.

Tot la capitolul educație, administrația locală a depus o solicitare de finanțare, pe Programul Național de Redresare și Reziliență, și pentru reabilitarea școlii primare din satul Comorâște, proiect în valoare de circa 827.900 de lei. Pe parcursul anului trecut, școlile din Forotic și Surducu Mare au fost dotate cu echipamente IT și mobilier (calculatoare, birouri, scaune și dulapuri), grație unei donații venite din partea unei firme din Timișoara.

excursie copii forotic

„Am acordat în 2022 burse de merit elevilor și am reușit să asigurăm transportul unei excursii pentru elevii din toată comuna. De asemenea, elevii claselor V-VIII, care au obținut premiile I, II și III la finalul anului școlar, au fost răsplătiți cu o tabără de vară, de o săptămână, care a constat în transport, cazare și activități. Tot pentru elevi asigurăm cursuri de dansuri populare, și urmărim să punem bazele unui ansamblu, precum și cursuri de arte marțiale – Kickboxing, iar copiii au participat deja și la câteva competiții. Nu în ultimul rând, școala din Forotic a depus, cu ajutorul primăriei, pe PNRR, un proiect pentru reducerea abandonului școlar, pentru care s-a și semnat un contract de finanțare de 346.231 de lei. Am fost admiși, de asemenea, în etapa de verificare pentru un proiect în care școlile vor fi dotate cu 10 table interactive, 17 laptopuri, 13 calculatoare, 6 videoproiectoare, 6 ecrane de proiecție, iar pentru elevi 158 de tablete. Proiectul a fost depus pe Programul Operațional Capital Uman și are o valoare de aproximativ 440.000 de lei.”, a mai spus primarul.

S-a lucrat mult anul trecut și pe partea de turism, administrația condusă de Sporea dorindu-și să dezvolte și această latură. Astfel, s-au făcut demersuri pentru includerea castrului roman de la Surducu Mare în patrimoniul UNESCO și s-a întocmit un caiet de sarcini pentru scoaterea la licitație a celor două lacuri din Forotic, în vederea identificării unui investitor interesat să investească în amenajarea unei zone de agrement.

reparatii camin forotic

Tot în 2022, printr-un proiect cu finanțare europeană, s-a reuși achiziționarea unui buldoexcavator și s-au amenajat trei parcuri în comună, la Comorâște, Forotic și Surducu Mare, o mână de ajutor primăria primind aici și din partea comunității. S-au mai făcut reparații și la căminul cultural din Forotic, fiind reabilitată scena și platoul din fața clădirii.

„Am mai semnat contractul pentru proiectare și execuție teren de sport cu gazon sintetic la Comorâște, cu fonduri locale, în valoare de 303.450 de lei, am finalizat lucrările de amenajare a spațiului pentru înființarea unui cabinet medical la Comorâște și tot pentru oamenii din această localitate am actualizat întreaga documentație pentru proiectul care vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea căminului cultural, unde suntem în așteptare cu finanțarea.”, a punctat Sporea.

Pentru 2023, edilul din Forotic își dorește să continue investițiile în comună și să le implementeze pe cele pentru care s-au semnat sau urmează să se semneze contracte de finanțare: „2022 a fost un an extraordinar pentru noi, și dorim să continuăm în același ritm. Știm că putem, pentru că atunci când există dorință, nimic nu este imposibil!”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/