Fostul șef al Serviciului Public Întreținere și Reabilitare Caransebeș, Ion Gheorghe Ștefan, inculpat pentru două infracțiuni în dosarul pavelelor din curtea Sinagogii, dosar în care e tras la răspundere și primarul Felix Borcean, a recunoscut că s-a ocolit legea! Ce l-a pus edilul-șef să facă este încadrat la instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual!
Primarul Caransebeșului a vorbit primul în spațiul public despre pavarea ilegală a curții Sinagogii din municipiu. A spus că lucrarea trebuia făcută într-un termen scurt, până la marcarea a 130 de ani de la ridicarea edificiului, și că, din acest motiv, s-a dat doar o aparentă formă de legalitate investiției de 20.000 de lei. Opera i-ar fi aparținut lui Ion Gheorghe Ștefan. Acesta s-ar fi ocupat atât de lucrare, cât și de justificarea banilor cheltuiți din bugetul public. Fostul șef SPIR a recunoscut, și-a asumat vina. Cât despre vinovăția primarului Borcean… Ștefan a mărturisit că edilul ar fi știut la un moment dat că s-a comis o ilegalitate, dar în niciun caz nu ar fi impus-o!
„Făcând această lucrare, am încălcat Legea administrației publice locale. Am recunoscut și doamnei prim-procuror care se ocupă de acest dosar. Sunt inculpat pentru că am făcut o eroare și a trebuit să recunosc față de lege și față de organele de anchetă”, a mărturisit Ștefan în timpul interviului live acordat în redacția Express de Banat.
Fostul șef SPIR a vorbit în detaliu despre cum s-a executat lucrarea și, mai ales, despre cum s-a justificat investiția: „Lucrarea trebuia făcută într-un interval foarte scurt de timp, două sau trei săptămâni. I-am spus domnului primar că nu o putem face pentru că nu este proprietate a Primăriei, că există două modalități legale: Legea 350, prin care se alocă de la buget, la solicitare, bani pentru culte, activități culturale sau activități sportive de orice formă și îmi adusesem aminte, fiind în trecut consilier local, că exista atunci un protocol între comunitatea evreiască și Primăria Caransebeș. I-am sugerat domnului primar că asta ar fi o soluție mai rapidă, să cedeze comunitatea evreiască pe o durată determinată clădirea spre folosință Primăriei. În situația asta, pe acea durată, se puteau face amenajări. Îmbrăcam deci o anumită situație într-o formă aproximativ sau chiar legală. Mi-a promis că face acest protocol, din păcate, nu s-a scris în protocol ce am dorit eu, am văzut protocolul abia după un an, când am fost chemat la Parchet. Și alocarea banilor pe Legea 350, și încheierea unui protocol între Primărie sau Consiliul Local și Sinagogă trebuiau să treacă prin Consiliul Local, ori asta însemna un interval de 25-30 de zile. Așa s-a ajuns la: domnul Ștefan, vă descurcați! Și m-am descurcat, e adevărat, prost, dar am făcut-o!”
Potrivit lui Ștefan, primarul Borcean nu i-a indicat vreo variantă, fie ea legală sau mai puțin legală, ci i-a cerut doar să facă acea lucrare. Ulterior pavării curții Sinagogii, edilul ar fi aflat și modul în care s-au justificat banii în contabilitate. De ce a acceptat Ion Gheorghe Ștefan să facă o lucrare cu încălcarea legii?! „Eu cred că este o chestiune morală. În primul rând, de subordonare, că este primar și a doua obligație este cea civică, pentru că nu am luat acasă pavelele. Ștefan nu le-a dus în curte la el. Nu le-a dus nici la primar, e adevărat. Este o chestiune, o relație de subordonare și de respect între primar și un subordonat. Eu cel puțin așa am perceput-o timp de doi ani și ceva și chiar am muncit în acest mod de subordonare în mod onest. Deci, ce mi-a cerut domnul primar am făcut pentru că am crezut că îi creez o imagine pozitivă și pentru că era o chestiune civică, care rămâne în Caransebeș. Niciodată primarul nu sugerează cum, nu. Îți spune: trebuie făcut!”, a mărturisit acesta.
Ion Gheorghe Ștefan a mai mărturisit un lucru foarte important. Primarul Borcean nu a avut niciun fel de influență, de discuție, cu membrii comisiei de recepție care, prin semnături în fals, au confirmat că cei 20.000 de lei au fost cheltuiți pentru repararea unei străzi din Caransebeș, nu pentru pavarea curții Sinagogii. Practic, mărturisirile lui Ion Gheorghe Ștefan îl cam dezincriminează pe primarul Felix Borcean, dar despre vinovăția acestuia se vor pronunța Parchetul și, probabil, instanțele de judecată!