Primarul Borcean și managerul Cican, asculțați și urmăriți timp de șapte luni pentru șantajarea prim-procuroarei care îi cerceta!

DNA Timișoara a cercetat infracțiuni deosebit de grave de care s-a temut prim-procurorul Judecătoriei Caransebeș, Maria Colțan, însă concluzia anchetei este că magistratul își poate vedea liniștit de dosarele pe care le instrumentează, precum și de viața privată. Nici Felix Borcean, nici Adrian Cican n-au plănuit să-i facă vreun rău!

Primarul Caransebeșului și fostul manager al spitalului din oraș au rămas stupefiați când au aflat că fuseseră urmăriți penal pentru comiterea a trei infracțiuni de șantaj și că, timp de o lună, au avut telefoanele ascultate, că au fost filați și interceptați ambiental la fiecare pas, iar pentru o perioadă anterioară, de data asta de șase luni, au fost supravegheați tehnic. Mai exact, le-au fost verificate toate apelurile și mesajele scrise din telefoanele mobile.

Toate acestea după ce, în 5 iunie 2020, Maria Colțan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș și totodată procuror de caz în mai multe dosare penale care îi vizau într-un fel sau altul și pe Felix Borcean și Adrian Cican, s-a prezentat la DNA Timișoara. Temându-se pentru viața sa și a membrilor familiei sale, magistratul a denunțat trei infracțiuni de șantaj „posibil a fi fost săvârșite” de primarul și managerul de la acea vreme al spitalului. Mariei Colțan îi fuseseră trimise pe telefonul mobil mesaje de amenințare, în sensul că vor apărea în spațiul public fapte imaginare, compromițătoare și că vor fi puse la cale accidente rutiere a căror victime să fie aceasta, fiul și soțul. Scopul mesajelor respective ar fi fost să oprească anchetele conduse de magistrat cu privire la unii funcționari din Primăria Caransebeș.

Fiind semnalate fapte atât de grave, în mod corect s-a dispus imediat începerea urmăririi penale. În consecință, s-a cerut și s-a dispus de către Tribunalul Timiș interceptarea comunicațiilor și a oricărui tip de comunicare la distanță efectuate de Borcean și Cican, supravegherea video, audio sau prin fotografiere a întâlnirilor dintre aceștia sau cu alte persoane ce ar putea avea legătură cu mesajele de constrângere, localizarea și urmărirea prin mijloace tehnice, toate în perioada 9 iunie 2020 – 8 iulie 2020, precum și obținerea de la operatorii de telefonie a datelor de trafic și localizare pe o perioadă de șase luni! S-a ajuns la supravegherea fiecărei mișcări făcute de cei doi pe motiv că „făptuitorii sunt persoane instruite și își iau măsuri de prevedere, evită să discute în sediul instituțiilor publice aspecte relevante pentru a nu fi interceptați în mediul ambiental și, în același scop, folosesc metode conspirate de comunicare”.

Procurorul DNA, după ascultarea conversațiilor și citirea mesajelor scrise de Borcean și Cican, a constatat însă că nu au nicio legătură cu cele semnalate și reținute în dosar. Aceeași concluzie și după verificarea datelor de trafic și de localizare obținute de la firmele de telefonie mobilă în perioada 9 decembrie 2019 – 9 iunie 2020. Mai mult decât atât, din cele două SMS-uri prezentate de prim-procurorul Maria Colțan doar unul a fost identificat în listingul telefonului acesteia. N-a fost trimis nici de Borcean, nici de Cican! De fapt, timp de șapte luni, nu există niciun mesaj expediat de vreunul dintre cei doi magistratului.

Concluzionând totodată că mesajele scrise și convorbirile efectuate de primarul Borcean și managerul Cican în perioada monitorizată nu au legătură cu cele sesizate de întâiul procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș, DNA Timișoara a dispus clasarea cauzei privind cele trei infracțiuni de șantaj.