Acuzat că ar fi dispus pavarea curții Sinagogii din fonduri municipale, cu încălcarea prevederilor legale, primarul Caransebeșului, Felix Borcean, s-a pus să dezgroape întreaga colaborare dintre Primărie și Comunitatea Evreilor din România! Nu a descoperit mai nimic diferit decât îi este imputat lui!
Primarul Borcean e pus oficial sub acuzare. Instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual sunt infracțiunile de care este acuzat. Le respinge pe amândouă. Admite că s-a ocolit ușor legea, dar spune că asta îi poate fi imputat eventual altcuiva. Mai mult, prejudiciul reținut în cauză, aproximativ 20.000 de lei, ar fi fost deja recuperat. Și asta pentru că, în fapt, nu s-a sifonat niciun leu, nimeni nu și-ar fi băgat vreun ban în buzunar. Singura problemă a fost forma sub care a fost făcută investiția. „Comunitatea Evreilor a făcut solicitare ulterior pe Legea 350, o lege care permite tuturor entităților să facă lucrări, evident, cu o finanțare de minim 10 %. A făcut o solicitare de 15.000 de lei și i-ar fi fost acordată, doar că nu au folosit-o și, atunci, am primit banii înapoi. Oamenii au fost corecți din punctul ăsta de vedere, nu au făcut nicio șmecherie cu banii și au revenit Primăriei. Asta a fost în anul următor, în 2019. Curtea Sinagogii avea un asfalt distrus și nu cred că cineva ar fi spus nu la o astfel de investiție, mai ales că era în preajma unei sărbători foarte importante”, a precizat Felix Borcean, subliniind că ar fi în zadar ca acelei investiții să-i fie dată o tentă politică în condițiile în care e de notorietate că numărul evreilor din Caransebeș e astăzi unul redus. Cu alte cuvinte, edilul-șef spune că nu a fost un gest electoral și că doar Primăria ar fi putut susține o lucrare de acest fel.
Cu un pas în sala de judecată, primarul Borcean a început să-și pregătească apărarea. „Am început și eu să scormonesc și să port discuții cu liderii comunității evreiești din Caransebeș. Sinagoga din Caransebeș a mai fost administrată, dar, atenție, fără acte! Primăria a făcut lucrări acolo, toată fațada, acoperișul, sunt investiții din banii Primăriei! Fără să fi fost în posesia Primăriei, fără a exista nu știu ce proiecte, aceiași situație! Asta o pot confirma, am un document semnat de domnul director Cojocariu, care, la sfârșitul anului 2014, o predă, dar o predă așa, fictiv, dă cheile celui care urma să se ocupe de ea. S-a găsit un tânăr de mare ispravă în Caransebeș care să se ocupe de destinul acestei Sinagogi și a început să o administreze într-o altă manieră. Domnul director Cojocariu, la vremea respectivă, trimite o înștiințare către Comunitatea Evreiască prin care îi mulțumește pentru colaborare”, a explicat edilul-șef.
Ce spune textul scrisorii semnate de Ioan Cococariu?! „Prin prezența vă comunicăm că în perioada iunie 2011 – iunie 2014, Sinagoga din Caransebeș s-a aflat în paza și îngrijirea Casei de Cultură George Suru. Am organizat concerte de orgă, muzică clasică cu soliști de la Opera de Stat din Timișoara, de asemenea s-au proiectat filme documentare despre comunitatea de evrei din Caransebeș, filme produse de Casa de Cultură. Vă mulțumim pentru încrederea acordată privind încredințarea imobilului și sperăm într-o bună colaborare în viitor”.
Așa stând lucrurile, primarul Felix Borcean remarcă faptul că doar acum se investighează eventuale fapte penale. Trimiterea primarului nu e către organele de cercetare penală, ci către cei care au reclamat încălcarea legii acum, știind foarte bine că asemănător ar fi fost îngrijită Sinagoga și în trecut. „Toate lucrările care s-au făcut acolo sunt din banii comunității locale. Nu acuz pe nimeni, dar suntem și noi acum în situația asta doar că au încercat atunci să o îmbrace într-o oarecare legalitate, cumva să se justifice banii! Nu poate fi vorba nici de corupție, nici de vreun scop electoral, pur și simplu a fost o mână de ajutor dată cumva pe la spatele legii de către noi”, a concluzionat primarul Caransebeșului.