În următorii ani, comuna și-ar putea asigura o parte din energia electrică necesară pentru iluminatul public ori pentru instituțiile aflate în patrimoniul administrației locale.
Primăria Constantin Daicoviciu intenționează să obțină fonduri europene nerambursabile pentru construirea unui parc fotovoltaic și pentru instalarea mai multor stații de reîncărcare electrică. Banii europeni ar putea veni prin Planul Național de Redresare și Reziliență, spune primarul Daniel Boabeș, care lucrează deja la documentație.
„Parcul fotovoltaic este o idee mai veche. Noi am și dezmembrat o bucată de teren, de aproximativ șapte hectare, încă de prin 2010. De atunci am vrut să depunem proiect, tot pe fonduri europene, dar în acel an s-au tăiat certificatele verzi și nu am mai reușit să depunem proiectul. Acum că am aflat că există portița de a depune proiectul, revin la această idee, pentru că dorim să reducem cheltuielile pe parte electrică, pentru că avem multe instituții publice – școli, cămine culturale, biserici – , vom avea, de asemenea, stații de apă, stații de tratare, stații de pompare, tocmai de aceea încercăm să reducem, cât se poate de mult, cheltuielile pe parte electrică. Suprafața o avem pentru parcul fotovoltaic, am luat legătura și cu un consultant, pregătim documentația.”, a declarat Daniel Boambeș.
Edilul a precizat că intenționează să acceseze fonduri și pentru montarea mai multor stații de reîncărcare electrică pe raza comunei: „Probabil tot cu fonduri europene vom încerca să montăm și cinci stații de reîncărcare electrică, pentru că eu gândesc mereu în viitor. Ne vom orienta înspre achiziționarea de autobuze școlare electrice, o mașină electrică, poate, la primărie. Sigur, oamenii vor evolua și își vor cumpăra mașini electrice, pentru că, la nivel mondial, se pune accent pe reducerea poluării și pe folosirea resurselor naturale pentru producerea energiei electrice. De aceea trebuie să fim și noi pregătiți și să ne îndreptăm spre un viitor cât mai verde”.