Atât de bine gestionează Simona Miclău problema deșeurilor în comuna Prigor, încât Poliția a deschis dosar penal, iar instanțele de judecată au obligat Primăria la plata unor sume uriașe!
În paralel cu ancheta penală începută în luna august, gunoaiele de la Prigor au ajuns și în instanțele civile. Curtea de Apel Timișoara a dat recent câștig de cauză operatorului SC Ionela SRL în litigiul cu Comuna Prigor prin Primar şi Consiliul Local al Comunei Prigor. A admis în parte acţiunea formulată de reclamantă și a obligat pârâta Comuna Prigor prin Primar să încheie cu SC Ionela SRL Contractul de prestări servicii având gestiunea delegată nr. 251 data 30.08.2021, sub sancţiunea plăţii unor penalităţi de întârziere de 200 lei/zi de întârziere, după expirarea unui termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii şi până la data îndeplinirii măsurii dispuse prin hotărâre!
Dar asta nu e tot! „Obligă pârâta Comuna Prigor prin Primar la plata contravalorii taxei de salubrizare pe o perioadă de un an începând cu data de 01.10.2021, taxă calculată conform contractului menţionat mai sus, suma pentru primul an este de 184.756,35 lei, TVA inclus.”, se mai arată în sentința Curții de Apel Timișoara. Tot din bugetul local al Primăriei Prigor vor trebui achitate și cheltuielile de judecată. aproape 10.000 de lei.
Soluția instanței e definitivă, pământul și aerul la Prigor au fost otrăvite din cauza unui astfel de management al deșeurilor, iar Primăria e bună de plată! Acum e rândul organelor de cercetare penală să se pronunțe. Și asta pentru că, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Caraș-Severin și de la Serviciul Criminalistic, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, asistați de inspectori de la Garda de Mediu Caraș-Severin, au efectuat în luna august 5 percheziții într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru comiterea de infracțiuni prevăzute de OUG nr. 92 din 2021 privind regimul deșeurilor. Asta după ce au fost descoperite deșeuri colectate de pe raza localității Prigor care ar fi fost depozitate fără respectarea condițiilor legale. Au început astfel cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor și eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate.
Cel puțin cinci focare au fost identificate de comisarii Gărzii de Mediu Caraș-Severin înainte ca totul să capete iz penal. Încălcarea flagrantă, în repetate rânduri, a legii a atras măsuri și sancțiuni, dar ele au fost ignorate de administrația locală condusă de Simona Miclău. Primărița din Prigor s-a spălat repede pe mâini, susținând că nu are nicio vină pentru că deșeurile „sunt abandonate și aruncate pe unde se poate”, după cum chiar dânsa a confirmat. „Ni s-a impus să facem contract pentru 2.500 de persoane, la evidența persoanelor eram 2.300, dar noi mai avem realmente 1.800. Cum să plătesc pentru 2.300 când eu colectez taxe de la 1.800? Asta ar însemna evaziune fiscală!”, a justificat Simona Miclău refuzul de a încheia contract cu furnizorul de servicii de salubritate.