Primăriile sunt îngropate în datorii. La Aquacaraș!

Societatea de apă-canal a trecut printr-o perioadă complicată, din cauza corecției financiare de 1,3 milioane de euro pe care ANAF a aplicat-o. Cu greu, într-un final criza s-a rezolvat cu sprijinul a trei administrații locale.

Consiliul Județean a votat la cel mai recent plen în favoarea garantării Aquacaraș, astfel încât societatea să poată plăti eșalonat suma monstruoasă pe care i-a imputat-o ANAF pentru proiectul ISPA, derulat la Reșița. Decizia aleșilor a fost luată cu unanimitate de voturi, dar vicepreședintele Consiliului Județean, Ilie Iova, a precizat că sprijinul a venit extrem de dificil din partea primarilor. Cu excepția Reșiței, a Caransebeșului și a Aninei, al cărei primar s-a oferit să ofere sprijin dacă este cazul, niciun alt edil-șef nu s-a arătat încântat să contribuie la salvarea societății.

„Problema este rezolvată. În decurs de o lună am avut patru întâlniri cu Stepanescu, Vela și Românu să încercăm să găsim o soluție prin care să scoatem societatea din impas. Acesta este un proiect extrem de important pentru noi, cel mai valoros pe care îl are în derulare județul Caraș-Severin, alături de cel de management integrat de gestionare a deșeurilor. Dacă pe unii nu îi interesează care sunt urmările atitudinii lor prin materialele apărute în presă, trebuie să vă spun că băncile sunt extrem de sensibile la acest subiect și trebuie să ținem cont de faptul că urmează un al doilea proiect, POS 2, care cuprinde mai multe localități. Asta, în afara orașelor!, a declarat Ilie Iova în plenul Consiliului Județean.

Pe lângă faptul că a făcut un apel la solidaritate încă o dată, acesta a amintit și de plata cofinanțării pe care primăriile trebuie să o facă în cadrul proiectului de 127 de milioane de euro, aflat în derulare la momentul actual. „Primăriile au o restanță la aceste plăți de 3,1 milioane de euro. Șase dintre ele nu au plătit niciun leu până acum”, a subliniat vicepreședintele.

Partea de cofinanțare a fost plătită până acum doar de municipiul Caransebeș, care a achitat-o integral, și parțial de orașul Bocșa.

Una peste alta, cu toate minusurile și hopurile întâlnite, aleșii județeni au garantat pentru Aquacaraș, alături de Reșița și Caransebeș, cu un imobil a cărui valoare este de 2,6 milioane de euro, însă în urma evaluărilor va fi luată în calcul, în metri pătrați, doar o suprafață în valoare de 1,3 milioane, adică de atât cât societatea de apă-canal are nevoie.

„Mai urmează procedurile cu ANAF și stabilirea eșalonării datoriei pe perioada decisă de aceeași instituție. Aquacaraș are bani pentru rambursarea acestei sume. Vom face un plan clar de restructurare și reeșalonare a datoriilor în care să putem să ne încadrăm. Ca putere financiară, vom putea face față. Bineînțeles, cu anumite măsuri pe care le vom lua în perioada chiar imediat ce urmează”, a declarat Anatolie Liber, directorul SC Aquacaraș SA.

Comments

  1. radivoj milenovici says:

    O gramada de borfasi MASONICI si aliatii lor , se ajuta intre ei pe banii poporului , fxxxxa morti vostri de banditi .

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/