Timișoara nu stă prea bine la capitolul accesibilizare. Cu scopul de a le ușura viața persoanelor cu dizabilități, primăria a alocat o sumă de bani în vederea punerii în practică a unui proiect în acest sens.
Cosmin Tabără, viceprimarul USR al Timișoarei, recunoaște că spațiul public din oraș nu este prea accesibil pentru persoanele cu dizabilități.
„Din păcate, nici Timișoara nu se poate lăuda că este un oraș aparte în ceea ce privește persoanele cu dizabilități. Mediul public din Timișoara nu este încă accesibil persoanelor cu dizabilități în cea mai mare parte. Există instituții publice importante care lucrează direct cu publicul și totuși nu au o rampă de acces în clădire, un ascensor sau minime facilități de comunicare cu cetățenii cu dizabilități. Deși, în teorie, cadrul legislativ existent contribuie la respectarea normelor europene privind accesibilizarea mediului public, în practică, respectarea acestuia lasă de dorit. Lipsa fondurilor necesare este motivul invocat de conducerea acestor instituții pentru lipsa accesibilizării”, a afirmat viceprimarul Timișoarei.
În ceea ce privește accesul persoanelor cu dizabilități în clădirea Primăriei Timișoara, și aceasta are lipsuri, recunoaște Cosmin Tabără.
„Se simte nevoia de a asigura accesul în cadrul primăriei pentru persoanele cu diferite deficiențe (rampă de acces semnalizată corespunzător, asigurarea că există o ușă de intrare prin care se poate trece în scaun rulant, signalistică tactilă, signalistică acustică). Trebuie informați și angajații de la pază de reglementările de acces pentru persoanele cu deficiențe și eventual, asigurarea unei persoane suport care să însoțească sau să îndrume persoanele cu deficiențe. Mijloacele de transport în comun: difuzarea de mesaje sonore care să anunțe stația următoare. Momentan, în mijloacele de transport în comun există mențiunea despre câinii ghizi, șoferii și controlorii permit accesul acestora, alături de stăpânii lor, în tramvaie, autobuze, troleibuze, Vaporetto. Trecerile de pietoni – asigurarea funcționalității dispozitivelor acustice pentru nevăzători sau implementarea unui alt sistem care să îi ajute să se orienteze la trecerile de pietoni semaforizate. Accesibilizarea instituțiilor publice, spitalelor și extinderea sistemului de ghidaj acustic și în alte zone ale orașului”, a explicat viceprimarul Timișoarei.
Cosmin Tabără a mai anunțat că Primăria Timișoara, dar și spațiul public din oraș vor fi mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități, în perioada următoare. Asta după ce a fost alocată o sumă de bani pentru a se lua mai multe măsuri.
„În urma unei poziții ferme referitoare la acest aspect, la rectificarea bugetară de anul acesta a fost aprobată o suma specială pentru implementarea unui proiect de accesibilizare destinat grupurilor vulnerabile în spațiul public al Timișoarei. O inițiativă extraordinară pentru orașul nostru preluată de la Simona Smultea de la Asociația Ceva de Spus și o voi susține în Consiliul Local al Municipiului Timișoara și a o transforma în fapte pentru că este obligatoriu ca toți cetățenii au dreptul să se deplaseze independent și în siguranță în Timișoara. Timișoara trebuie să treacă cât mai rapid de la teorie la practică”, a atras atenția viceprimarul Timișoarei.
„Avem nevoie de o echipă puternică în Parlament care să susțină interesele Caraș-Severinului, a antreprenorilor români pentru a construi un mediu de afaceri stabil și prosper. Dezvoltarea județului nostru...
Târgurile de Crăciun din Caraș-Severin. În ce orașe se organizează anul acesta
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281