Primăria Timișoara și-a dat seama în ultimul ceas că trebuie să cumpere certificatele de poluare pentru Colterm. Se caută soluții

stiri de la Colterm Timisoara companie locala de termoficare

Primăria Timișoara și-a dat seama în ultimul ceas că are obligația de a cumpăra certificatele de poluare pentru Colterm. Cum termenul expiră la sfârșitul lunii aprilie, a fost convocată o ședință extraordinară a Consiliului Local Timișoara, în speranța că se vor găsi soluții. După discuții care au durat mai bine de două ore, nu a fost stabilit nimic concret.

Colterm, societatea de termoficare a Timișoarei, are de plătit și în acest an o sumă uriașă de bani pentru cumpărarea certificatelor de poluare aferente anului trecut. În total, este vorba de o sumă care se ridică la aproximativ 100 milioane lei. În cazul în care compania nu va achiziționa certificatele până la data de 30 aprilie, va fi sancționată din nou cu o amendă greu de suportat.

Primăria Timișoara și-a dat seama în ultimul ceas că trebuie să facă rost de banii necesari pentru a cumpăra certificatele de poluare, astfel că marți a fost convocată o ședință extraordinară a consiliului local, cu un singur proiect pe ordinea de zi. Și anume, „Notificarea de punere în întârziere a Municipiului Timișoara/Consiliului Local al Municipiului Timișoara, Primarul Municipiului Timișoara, de către administratorul judiciar al Companiei Locale de Termoficare Colterm SA-Consorțiul format din Alfa& Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL”.

Discuțiile au durat mai bine de două ore, însă la finalul lor nu a fost stabilită nicio măsură concretă care ar putea fi luată, astfel încât Primăria Timișoara să poată aloca fondurile necesare pentru plata certificatelor de poluare. Primul care a luat cuvântul a fost Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care s-a plâns de prețul uriaș al acestor certificate, care a crescut de la an la an.

În 2017, un certificat a costat 4,76 euro, în 2018 a crescut la 15 euro, în 2019 la 31 euro, în 2020 a scăzut puțin la 24 euro, în 2021 la 47 euro0, în 2022 la 84 euro, iar astăzi este la un preț de 93 euro și crește în fiecare zi. Asta înseamnă că în doar șase ani, prețul certificatelor a crescut de 20 ori. Pentru Colterm asta înseamnă că de la 700.000 euro, cât au costat certificatele în 2017, anul acesta suma este de 20 milioane euro. Noi suntem acționarul unic, dar compania are obligația să cumpere aceste certificate”, a afirmat edilul-șef.

Dominic Fritz susține că Primăria Timișoara are la dispoziție două variante legale de a transfera bani la Colterm pentru cumpărarea certificatelor de poluare. Și anume, prin creșterea subvenției și prin compensarea pierderilor tehnologice.

Noi ne aflăm într-o stare de legalitate dubioasă, pentru că avem un aviz al Consiliului Concurenței care spune că avem un plafon de 75 milioane lei pe care putem să-i dăm ca subvenție anual. Noi am sări acest plafon deja anul trecut și am notificat Comisia Europeană că noi nu mai respectăm avizul Consiliului Concurenței despre ajutorul de stat. Așteptăm răspunsul de la Comisia Europeană și cel mai probabil, într-o bună zi, CE va reveni și va spune ne pare rău, nu ați respectat regulile pieței libere, ați dat prea mulți bani la Colterm, Colterm trebuie să vă dea banii înapoi. Spun asta pentru că anul acesta am bugetat 165 milioane lei, iar plafonul este de 75 milioane lei pentru subvenții”, a afirmat primarul Timișoarei.

colterm fritz

Cu toate că instituția a prevăzut 165 milioane lei pentru Colterm în acest an, Dominic Fritz susține că din acești bani nu pot fi plătite toate certificatele de poluare, pentru că societatea are nevoie de fonduri și pentru a încălzi locuințele abonaților săi. Așadar, edilul-șef spune că ar fi, în acest caz, două variante: Primăria Timișoara să ia un credit, doar că împrumutul poate fi luat doar pentru investiții, nu pentru funcționare, sau obținerea unui credit în baza unei garanții municipale. „Noi facem un contract cu o bancă prin care ne asumăm anumite cheltuieli ale Coltermului”, a precizat Fritz.

În prezent, singura variantă legală să putem lucra cu o entitate terță e așa-zisa cesiune de creanțe. Asta înseamnă că în momentul în care Colterm are alb negru o creanță certă, teoretic poate să cesioneze această creanță, adică subvenția din viitor, la o bancă sau un alt terț și pe baza asta banca dă banii noștri bugetați pentru anul acesta la Colterm și ne ajută să trecem pe acest hop de cash flow, că nu avem cum până în aprilie să dăm 100 milioane lei din cash-ul primăriei, că nu există aceste sume. Aici suntem deja în discuții cu mai multe entități bancare”, a explicat primarul Timișoarei.

În ceea ce privește soluțiile, Dominic Fritz a precizat că în viitor trebuie evitată plata acestor certificate de poluare, iar acest lucru este posibil doar prin investiții într-o tehnologie care să permită funcționarea Colterm fără cărbune. „Orice investiție am face acum, durează cel puțin doi, trei ani până va fi implementată. Deci acum suntem dependenți de cărbune”, a precizat edilul-șef.

De asemenea, Dominic Fritz a susținut că și Guvernul României ar trebui să se implice în găsirea de soluții pentru sistemele centralizate de termoficare din țară. „Fără o strategie națională, va fi foarte greu de rezolvat această problemă și vom rămâne cu gargară politică, cu atacuri, cu Fritz e de vină, cu Fritz nu vrea să ia certificatele. Poate unii dintre noi o să aibă de câștigat electoral din această gargară, doar că problema nu va fi rezolvată așa. Problema va fi rezolvată doar dacă găsim o soluție politică la nivel național și bineînțeles financiară și tehnică la nivel local”, a adăugat primarul Timișoarei.

colterm8

Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei, a ținut să ia cuvântul pentru a puncta faptul că „indiferent de ceea ce ne dorim noi, aceste certificate trebuie luate. Noi nu putem elimina această obligație din sarcina noastră. Eu cred că este momentul ca toți să punem umărul și să găsim soluții pentru a rezolva problema Coltermului în ultimul ceas. Aceste certificate se pot cumpăra și în rate, și cu plata mai întârziată”.

De asemenea, Marius Cârceie, din partea administratorului judiciar al Colterm, a precizat că o a treia variantă ar fi ca Primăria Timișoara să majoreze capitalul social al societății și astfel ar putea fi cumpărate certificatele de poluare. „Fiind o societate în insolvență, nu este posibilă o majorare de capital”, i-a răspuns Fritz. „Aceste certificate nu au relevanță pentru activitatea viitoare, se referă la activitatea trecută și este normal să plătim aceste datorii. Aceste cheltuieli cu certificatele sunt ale sistemului de termoficare”, a precizat Marius Cârceie.

Totodată, Bogdan Alic, tot din partea administratorului judiciar al Colterm, a afirmat că „sunteți asociat unic și ar trebui să ne îngrijim împreună pentru a asigura aceste fonduri pentru achiziționarea certificatelor. Nu le-am achiziționat anul trecut din cine știe ce motiv. Ok, nu se face majorare de capital, nu se dau banii că nu există execuție bugetară, faceți un împrumut, sunteți acționar unic și trebuie să se găsească o soluție pentru a se cumpăra aceste certificate”.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și Cristian Amza, administratorul special al companiei, care a atras atenția asupra faptului că în cazul în care certificatele de poluare nu vor fi cumpărate, societatea riscă să intre în faliment.

Dacă nu se vor lua aceste certificate, Agenția de Mediu are dreptul, nu și obligația, de a solicita falimentul Colterm. Lucrurile se vor desfășura într-un interval de patru, cinci, șase luni. Ceea ce înseamnă că următorul sezon de furnizare este serios periclitat. Nu există la momentul actual o soluție care să poată să înlocuiască  Colterm până la începutul următorului sezon. (…) Noi avem acum o problemă, un cărbune foarte fierbinte în mâini pe care până în 30 aprilie trebuie să-l rezolvăm. Nu există altă soluție. Orice variantă de la masa asta, că luăm o decizie acum sau peste câteva zile, pentru că mai mult nu o să aveți la dispoziție, pentru că va fi prea târziu să găsim o schemă de finanțare, dacă nu există banii fizic, orice altă variantă trebuie să înțelegeți că înseamnă un cui destul de gros, lung și ruginit, bătut în sicriul Colterm”, a semnalat Cristian Amza.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/