Primăria Timișoara, rugată să mențină luminițele de sărbători până după Revelionul sârbesc

targul de craciun din timisoara

Consilierul local liberal Cosmin Tabără, fostul viceprimar al Timișoarei, cere conducerii primăriei să mențină iluminatul festiv de sărbători până după 13 ianuarie. 

Cosmin Tabără face această solicitare cu prilejul a 35 de ani de la constituirea Uniunii Democratice a Sârbilor din România. La 29 decembrie 1989, la Clubul Ziariștilor din Timișoara a avut loc întrunirea reprezentanților naționalității sârbe din România, adunare prezidată de scriitorul și traducătorul timișorean Slavomir Gvozdenovici.

„La «sârbi» am văzut Euro ’84, Mexico ’86, Euro ’88, Cupa Campionilor… și filme. Îmi amintesc de maratoanele de filme care începeau vineri seara și se terminau duminică. (…) Cine ar putea uita ciocolata Cipi-Ripi, guma Turbo și colecțiile de mașini sau abțibildurile cu fotbaliști de la competițiile majore? Toate veneau de la «sârbi» și se cumpărau «pe sub mână» din Iosefin. (…) Ulterior, a început războiul la sud de Dunăre… o tragedie cu sute de mii de morți, multe vieți pierdute inutil. Însă, indiferent de situația politică sau de regimurile care conduc cele două popoare, legătura dintre oamenii care trăiesc pe malurile Dunării nu va putea fi niciodată distrusă. Revin cu o solicitare către conducerea primăriei de a prelungi programul iluminatului de sărbători până după Anul Nou pe rit vechi, care se sărbătorește și la Timișoara”, a notat Cosmin Tabără pe Facebook.

Târgul de Crăciun de la Timișoara se va închide, potrivit programului stabilit de casa de cultură, pe 5 ianuarie 2025. Sârbii din România sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi în 7 ianuarie. În ajun, ei păstrează o tradiție specială: aprind un trunchi de stejar (badnjak). Anul Nou pe stil vechi se sărbătorește în noaptea de 13 spre 14 ianuarie.

În Timiș trăiesc circa 40.000 de pravoslavnici sârbi, ucraineni şi bulgari care sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou pe stil vechi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/