Primăria Timișoara plătește facturi tot mai mari la curent. Ce se întâmplă cu iluminatul public

strazi iluminat

Primăria Timișoara a ajuns în situația de a plăti, din septembrie, facturi la curent cu 500.000 lei mai mari. Asta pentru că instituția nu găsește un furnizor de electricitate cu care să încheie un contract. În aceste condiții, primăria a apelat la un furnizor de ultimă instanță. Deși facturile sunt tot mai mari, iluminatul public nu va avea de suferit.

Dominic Fritz anunță că Primăria Timișoara, precum și Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și compania Aquatim au ajuns în situația de a nu găsi un furnizor de electricitate. Asta pentru că prețul este plafonat, iar diferența ar trebui acoperită de Guvern. Însă, susține edilul-șef, Guvernul nu se grăbește cu plățile, astfel că furnizorii nu sunt interesați să participe la licitații.

În aceste condiții, cele trei instituții au apelat la un furnizor de ultimă instanță, ceea ce înseamnă că sunt nevoite să cumpere curent la un preț mai mare.

Mai precis, în luna august, Primăria Timișoara a organizat două licitații la bursă pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice, la care nu s-a prezentat niciun ofertant. Prețul este plafonat în acest moment la 1.000 lei/MWh, iar ofertele furnizorilor gravitează în jurul a 3.000 de lei/MWh. Diferența de preț este acoperită de Guvern.

Contractul vechi s-a încheiat, am organizat licitații și nu a venit nimeni la prețul actual. Momentan, pentru companii nu este interesant să ne vândă curent, cât timp politica guvernului este una disfuncțională. Prețurile au ajuns la un nivel halucinant pe o piață care nu mai funcționează. Așteptăm măsuri pentru a rezolva pe termen scurt problema. Pe termen mediu, avem investiții să reducem semnificativ consumul de energie pentru iluminatul public, lucru care este deja vizibil pe Torontalului”, a declarat Dominic Fritz.

Totuși, susține primarul Timișoarei, iluminatul public nu va avea de suferit din cauza creșterii prețurilor pentru furnizarea de electricitate.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Nu luăm în calcul limitarea iluminatului public, pentru că eu cred că nu putem să facem rabat de la siguranța cetățenilor. Pe partea de iluminare a clădirilor istorice, de consum în instituții publice noi facem eforturi să economisim, dar ca și cheltuieli, sunt mai degrabă eforturi simbolice”, a precizat Dominic Fritz.

În 2018, prețul pentru furnizarea de energie electrică era de doar 209 lei/MWh. Creșterea se datorează condițiilor geopolitice actuale și a situației de piață din România. Consumul de energie electrică a municipiului Timișoara este de aproximativ 16.000 MWh/an.

Primarul Timișoarei anunță că facturile pentru electricitate vor crește în luna septembrie de la 900.000 lei pe lună la 1,4 milioane lei pe lună.

 

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/