Primăria Timișoara, niciun plan pentru a redeschide grădina zoologică

Gradina zoo din Timisoara, inchisa

Primăria Timișoara nu are niciun plan pentru a deschide grădina zoologică. Un consilier local a propus ca spațiul să devină zonă de petrecere a timpului liber, dar inițiativa nu a fost agreată.

Grădina zoologică din Timișoara a fost închisă imediat ce Dominic Fritz a preluat mandatul de primar al orașului, din cauza stării deplorabile în care se afla. Conducerea Primăriei Timișoara se lăuda că vor fi realizate investiții serioase, astfel că spațiul ar fi urmat să fie redeschis în acest an. Însă au trecut mai bine de trei ani de când grădina zoologică a fost închisă și nu a fost luat niciun demers pentru a putea fi din nou vizitată.

În aceste condiții, Roxana Iliescu, consilier local Pro România, a propus un proiect de hotărâre privind „redeschiderea incintei fostei Grădini Zoologice într-o primă etapă ca zonă de petrecere a timpului liber în natură, recreere și pentru organizare evenimente socio-culturale”. Proiectul a fost supus votului în ședința Consiliului Local Timișoara care a avut loc marți seara.

Proiectul de hotărâre vizează redeschiderea incintei fostei grădini zoologice, deci nu redeschiderea grădinii zoologice. Eu am menționat foarte clar că ar fi oportun ca cel puțin într-o primă etapă, până când actuala administrație care, apropo, a promis redeschiderea grădinii zoologice în anul 2023, anul Capitalei Culturale Europene, dar nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Prin urmare, dat fiind faptul că acolo avem parte de un spațiu foarte frumos și foarte generos, eu am considerat oportun ca acest spațiu ar trebui redat cât mai curând timișorenilor pentru promenadă, plimbări și, de ce nu, pentru organizarea în acea locație a diferitelor activități socio-culturale. Am redat explicit anumite lucrări care se impun a fi făcute în acel spațiu și care ulterior ar permite redeschiderea porților, la propriu. Menționez faptul că cel puțin lucrările pe care le-am prevăzut în anexă sunt lucrări care pot fi realizate cu societățile aflate în subordinea municipiului Timișoara”, a declarat Roxana Iliescu.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

Pe de altă parte, Dominic Fritz a luat cuvântul pentru a preciza că nu este de acord cu deschiderea pentru public a spațiului în care a funcționat fosta grădină zoologică din Timișoara, având în vedere starea jalnică în care se află.

A spus doamna consilier, și îi dau dreptate, că starea este jalnică. Această stare nu este un efect al închiderii grădinii zoologice, ci este cauza închiderii grădinii zoologice. Vă amintesc că acum câțiva ani, pe vremea administrației Robu, a murit un om în această grădină zoologică, într-o furtună. Tocmai de aceea, pentru mine, în calitatea celui care va trebui să dea cu subsemnatul în cazul în care se întâmplă ceva acolo, orice fel de deschidere se poate face doar dacă avem 100% siguranță că nu facem acolo acum niște lucrări de mântuială, ci într-adevăr acest spațiu este primitor și în siguranță. Iar acest lucru nu se poate face cu câteva echipe de la Colterm care vopsesc și mai pun un gard între cuști. Dacă cântăresc riscurile, costurile versus beneficiile, eu ajung la concluzia că nu putem să riscăm să reparăm acolo și să deschidem publicului, chiar dacă mi-aș fi dorit și eu ca lucrurile să avanseze mai repede. Eu, personal, nu pot să susțin acest proiect, dar bineînțeles că fiecare este liber să decidă”, a afirmat primarul Timișoarei.

În final, proiectul a fost supus votului, dar a picat. În total, proiectul a adunat șapte voturi „pentru”, șase „împotrivă” și șase abțineri.

publicitate si promovare online banner maxagro