Primăria Reșița se împrumută cu 4 milioane de euro! „Avem nevoie de acești bani!”

popa nelu primar resita

Investițiile derulate cu bani europeni la Reșița presupun și o cotă de finanțare din partea primăriei. La propunerea edilului Ioan Popa, aleșii locali au aprobat contractarea unei finanțări rambursabile de 20 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru cofinanțarea unor investiții de interes local.

„Colegii de la Proiecte Europene și Investiții, împreună cu administratorul public al orașului, Claudiu Kiss, au analizat cam care ar fi necesarul primăriei pentru următoarea perioadă, de 2 – 3 ani, de cofinanțare pe sume neeligibile și pentru ca să ne satisfacem acest necesar am aprobat să achiziționăm un credit de 20 de milioane de lei, adică de 4 milioane de euro. Acest credit este un tampon sau o plasă de siguranță pentru noi!”, a declarat primarul Ioan Popa.

Edilul a explicat că deși pentru multe proiecte europene s-a plecat de la o cofinanțare mică, de numai 2%, pe parcursul derulării lucrărilor, contribuția primăriei a crescut considerabil.

„Am plecat de la cofinanțări de 2%, în principiu, la licee, grădinițe, școli, observând că necesarul acolo este mult mai mare decât ceea ce a permis anvelopa aprobată de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, pe eficiență energetică. În speță, la Colegiul Național «Traian Lalescu», tot dau acest exemplu, tribunele, gardul împrejmuitor, terenuri multifuncționale, cel de baschet, nu erau eligibile, și nu puteam să spunem copiilor că le-am făcut școala, dar ei se întorceau la același bitum crăpat. A trebuit să facem aceste investiții și ne-am dus de la 2% cofinanțare la 35%. De asemenea, la «Traian Vuia» se fac niște lucrări serioase, împrejmuire gard, zid de sprijin, curtea am amenajat-o, iar același lucru se întâmplă și la Colegiul «Mircea Eliade». Deci, toate aceste intervenții, încercăm să le finanțăm în paralel cu ce primim din fonduri europene.”, a completat Popa.