Urmând modelul primarilor din Bozovici și Eftimie Murgu, Simona Miclău, edilul-șef al comunei Prigor, aflată la primul său mandat, își dorește să facă ținutul copilăriei sale cunoscut și să-l redea circuitului turistic.
Din Borlovenii Vechi, sat ce aparține de comuna Prigor, și până pe Muntele Semenic sunt mai puțin de 30 de kilometri. În cea mai mare parte, drumul care duce înspre stațiunea montană se află în patrimoniul Regiei Naționale a Pădurilor, însă conducerea Primăriei Prigor și-ar dori să-l preia pentru a lega Valea Almăjului de Semenic. „De această stațiune ne despart numai 29 de kilometri, printr-un drum forestier care leagă Borlovenii Vechi de Semenic. În mare parte, drumul este forestier, noi, primăria, având o porțiune foarte mică intabulată. Ne dorim să facem demersurile necesare cu Romsilva, pentru a ni-l preda nouă, și, în acest context, să depunem un proiect de infrastructură, legând practic Valea Almăjului de Muntele Semenic.”, ne-a declarat Simona Miclău.
Visul Simonei Miclău merge și mai departe, primarul dorind să aducă la Prigor turiștii care ajung în Valea Almăjului pentru a vizita cascada Bigăr sau complexul mulinologic de la Rudăria. „Și comuna noastră are 20 de mori, ca cele de la Rudăria, și la noi chiar nu s-a intervenit cu nimic la ele, sunt menținute după vechiul model. Am discutat cu localnicii să le păstrăm la fel și pe viitor. Dacă trebuie înlocuită o grindă, o vom înlocui, însă cu una șlefuită manual. Chiar am luat legătura cu bătrânii din sat, care știu să facă acest lucru, pentru că noi mai avem și o piuă, sau o văială – așa cum îi spunem din bătrâni, pe care vrem să o recondiționăm. Piua este, cum îmi place să-i spun, o mașină automată a straielor populare și a covoarelor. Ea merge, de fapt, ca pe sistemul de moară. Apa vine pe o ierugă, intră acolo cu putere și învârte covoarele și țesăturile. Noi am avut pe raza comunei trei astfel de obiective. Una s-a dărâmat odată cu trecerea anilor, alta a fost luată de la Prigor și dusă la muzeul de la Sibiu, unde este menținută perfect, iar cea care a rămas la noi, ne-o dorim recondiționată. Piua nu mai este funcțională de aproape două decenii, dar atunci când există dorință, nimic nu este imposibil, iar cu puțin ajutor din partea localnicilor, cred că vom reuși!”, a mai spus Miclău.
Reșițeancă prin adopție, Anca Gaiță deține una dintre cele mai cunoscute cofetării din oraș, printre primele apărute după 1990. Iar meseria, brățară de aur a transmis-o mai departe elevilor...
Popa ia măsuri suplimentare pentru a reduce riscul accidentelor la Reșița
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281