Primăria cere din nou bani de la Guvern pentru Colterm. Subprefectul Drăgănescu: „La ora actuală încă nu se pot face asemenea transferuri din rezerva bugetară”

ovidiu draganescu

Situația gravă în care se află în continuare Colterm a fost luată în discuție în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș. Compania de termoficare e la final cu contractul pe care l-a semnat cu furnizorul de gaz, iar stocurile de cărbune sunt reduse. Salvarea pe care o așteaptă de la Guvern s-ar putea să nu vină prea curând. O solicitare de bani similară cu cea de acum a fost făcută de autoritățile locale și la finalul anului trecut, însă răspunsul Ministerului Dezvoltării a fost unul negativ. 

Potrivit datelor prezentate în ședința CJSU, Colterm se află la finalul contractului cu furnizorul de gaz și încă nu a semnat unul nou. În plus, stocurile de cărbune sunt reduse pentru că transporturile au întârziat, sunt câțiva furnizori de cărbune care nu mai livrează și au venit și anumite transporturi înghețate care nu au putut fi folosite.

„La ora actuală se produce energie termică 70% în CET Sud, 30% în CET Centru, ceea ce înseamnă o cheltuială destul de mare de gaz, 40%, restul cărbune. Prețul la gaz este acum deosebit de piperat, 750 de lei pe megawatt, față de 133 anul trecut și în aceste condiții se pare că în următoare perioadă, Colterm va livra din punctele termice agent termic la un nivel de 39 de grade Celsius, ceea ce va duce la un nivel de 36, 35 de grade în calorifere. Lucrul acesta este deosebit de grav deoarece suntem abia la începutul anului și urmează încă 3 luni în care Colterm va trebui să asigure agentul termic. Am notificat faptul că în spitale sperăm să se livreze în continuare căldură astfel încât să se asigure confortul minim al pacienților, atât în saloane, cât și acolo unde se efectuează operații. În spitale este nevoie de apă caldă 24 de ore din 24 și ne gândim la căldura din școli care ne va preocupa, deoarece la ora actuală este posibil ca din lipsă de resurse să închidem școlile dacă va fi prea frig în ele.” , a declarat Ovidiu Drăgănescu, subprefectul județului Timiș.

În privința sumelor pe care le cere Primăria Timișoara de la Guvern pentru asigurarea funcționării Colterm, subprefectul spune că autoritățile centrale au refuzat o solicitare similară făcută la finalul anului trecut.

„La finalul anului trecut, primăria a făcut o nouă cerere către Instituția Prefectului și am transmis Ministerului Dezvoltării un proiect de hotărâre de guvern pentru o sumă care mie mi s-a părut foarte mare, 218 milioane, în condițiile în care primăria a primit deja două tranșe: 54 de milioane de lei, respectiv 5 milioane pentru asigurarea agentului termic în Timișoara, or în acest context răspunsul Ministerului Dezvoltării a fost momentan unul negativ. La ora actuală încă nu se pot face asemenea transferuri din rezerva bugetară.”, a explicat Drăgănescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/