Proprietatea asupra terenurilor este considerată asul din mânecă dar nici asocierea cu Consiliul Județean nu e o idee rea.
În opinia consilierului județean Doru Coșei, calitatea de proprietar va face diferența în decizia pe care o va lua Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Asta deoarece, în demersurile pentru obținerea licenței de exploatare a apelor termale, sunt necesare o serie de autorizații care se dau pentru perimetrul respectiv. Iar Primăria Băile Herculane este proprietar pe terenurile de unde izvoarele ies la suprafață. În consecință, a făcut toate demersurile și așteaptă răspunsul de la ANRM sperând să primească licența în cel mai scurt timp.
„E foarte bine că au făcut demersuri atât primăria cât și Consiliul Județean. Sunt două instituții publice iar licența, conform legii, poate fi luată doar de către o instituție publică. Demersuri se fac de ambele părți și, după ce licența va fi acordată, se va lua o decizie asupra modului de exploatare a apelor”, a spus Coșei. Consilierul județean apreciază pozitiv planul de asociere cu Consiliul Județean, asociere care să aducă o redevență mai mică și apă mai ieftină. Primăria este deschisă la această idee însă, cel puțin în opinia lui Coșei, nu se va ajunge aici.
Asta deoarece, pe lângă proprietatea asupra terenurilor, primăria dispune și de specialiștii prin care să administreze apele termale. Foștii angajați ai S.C. Hercules sunt acum angajați ai primăriei, fapt care face ca și primăria să aibă capacitatea de a gestiona apele. De asemenea, rețeaua de distribuție actuală este funcțională și poate deservi și pe mai departe stațiunea.
„Nevoia stringentă este să se dea drumul la izvoare, care să dea apă pentru hoteluri. Asta se poate face imediat pentru că infrastructura există și funcționează în modul actual de peste zece ani. Nu s-au făcut investiții majore dar cele necesare funcționării au fost făcute. Infrastructura actuală încă poate funcționa iar licența nu a fost luată ci doar a expirat”, a precizat Coșei cu privire la investiția în valoare de două milioane de euro pe care Consiliul Județean o consideră necesară la rețeaua de distribuție.
Consilierul județean a ținut să infirme zvonurile cum că unitățile de cazare din stațiune s-ar confrunta cu deficit de ape termale. „În prezent, stațiunea are apă întrucât sunt și alte izvoare în afara celor din perimetrul Hercules. În consecință hotelurile au apă chiar dacă uneori cară cu cisternele de la izvoare”, a încheiat Coșei.