Prima mașină aerodinamică din lume, la muzeul reșițean

dsc00058

Pavilionul României la bienala de arhitectură de la Veneția din 2023, prezentat la Reșița în perioada 12 februarie-19 martie.

Exponatele provin de la Muzeul Tehnic Național „Dimitrie Leonida”, cu care Muzeul Banatului Montan colaborează foarte bine. Deși vernisajul va avea loc pe 12 februarie la ora 17:00, expoziția poate fi deja vizitată fiind organizată pe trei secțiuni în jurul conceptelor de green și smart green. Astfel îndeamnă vizitatorul să se întrebe cum ar fi fost dacă invențiile expuse ar fi fost introduse în producție la momentul brevetării lor.

În cadrul expoziției îl regăsim pe Henry Coandă care, deși e cunoscut în domeniul aviației, a activat și în construcții. În expoziția de la muzeul reșițean, apar imaginile unor case din ceea ce azi numim „prefabricate”, construite la Paris după Al Doilea Război Mondial. De asemenea, apare macheta rezervorului oceanic realizat de Henry Coandă.  Amplasat de-a lungul coastei Dubaiului pentru zăcământul submarin Pateh din Golful Persic, capacitatea acestuia de extragere a fost de 70.000 de barili.

„Vedeta” expoziției însă este mașina lui Aurel Perșu, prima mașină aerodinamică din lume. Are formă de lacrimă pentru a reduce cât mai mult frecarea cu aerul și a reduce astfel consumul. În 1923, mașina a fost pusă pe piață iar Perșu a făcut o excursie prin Europa cu această mașină fabricată din aluminiu și cu șasiu din lemn. Interiorul este din piele, putea atinge viteza de 80km/h iar consumul era de 5l/100 km. A parcurs 120.000 km iar din 1969 se află la Muzeul Tehnic Național „Dimitrie Leonida”.

„Așteptăm această expoziție din toamna anului trecut. Ea face parte dintr-un tur național care cuprinde orașele  Bucureșți, Cluj, Iași, Timișoara și Reșița. Curatorii și-au dorit ca exponatele să fie văzute și în țară iar faptul că au inclus și Reșița este un avantaj deopotrivă pentru muzeul nostru cât și pentru oraș”, a declarat directoarea muzeului reșițean, Livia Magina, despre expoziția organizată de Ordinul Arhitecților din România.

Colaborarea Muzeul Banatului Montan cu Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” a început anul trecut printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Din acea colaborare a rezultat expoziția „Invenții”, care este deschisă și în prezent și pe pliază perfect pe tematica  expoziției care va fi vernisată luni.

masina 1

Una dintre exponatele de la muzeu

masina 2

Masina lui Aurel Perșu

masina 3

Interiorul mașinii lui Aurel Perșu

masina 4

Alte mașini din expoziție

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/