La Timișoara a avut loc, la UVT, prima întâlnire a tuturor celor 17 instituţii de învăţământ superior din România membre ale unor alianţe de universităţi europene, din rețeaua „RO European Universities”. Întâlnirea a avut loc în prezența Ligiei Deca, ministra Educației.
Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara a lansat în urmă cu trei ani ideea creării unei reţele de instituţii de învăţământ superior din România membre ale alianţelor de universităţi europene, „RO European Universities”. Reţeaua a funcţionat cu grupuri de lucru dedicate temelor comune de dezbatere, cu experţi desemnaţi de fiecare universitate membră, precum şi cu experţi din partea instituţiilor centrale naţionale relevante pentru învăţământul superior.
17 universităţi din România activează în această rețea: Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea din Petroşani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Transilvania din Braşov.
Reţeaua are două obiective principale: de a colabora pentru a identifica soluţii la provocările comune la care răspund universităţile din România ce iau parte la iniţiativa „Universităţi Europene” şi de a contribui la dezvoltarea sistemului naţional de învăţământ superior dezvoltând oportunităţile oferite participanților la această iniţiativă.
„Evenimentul de astăzi cred că subliniază încă o dată rolul de integrator al Timișoarei, atât din punct de vedere al tendințelor de internaționalizare a învățământului superior, cât și al caracterului intercultural al comunității academice și al orașului în sine. Avem 17 universități românești membre în alianțe europene. Asta înseamnă peste o treime din universitățile de stat din România și, dacă ne uităm la numărul de studenți, aproximativ 60% dintre studenții din România, în acest moment, studiază în universități parte a acestor alianțe europene. Având în vedere accentul pus de Comisia Europeană pe reușita acestor proiecte, de alianțe europene, mă bucur că există în România o alianță consolidată, românească, a universităților care au parte de această experiență europeană și internațională. Mă bucur că avem universități românești parte a proiectelor pilot care testează instrumente europene, de la utilizarea micro certificărilor și până la cum putem să avem diplome cu etichetă de diplomă europeană.”, a declarat Ligia Deca.
Datorită acestor tipuri de colaborări între universități, studenţii UVT, de exemplu, pot merge cu cardul de student european UNITA la Universitatea din Torino, Italia, şi pot utiliza biblioteca sau orice alte facilităţi educaţionale de acolo, ori se pot înscrie la un program de studii cu diplomă comună europeană oferită de UVT şi Universitatea din Zaragoza din Spania, în domenii ale viitorului precum Economia Circulară sau Energiile Regenerabile.
„În fond, după cum s-a dovedit deja, RO European Universities este o reţea de universităţi care îşi doresc să îşi îndeplinească rolul cu care au fost mandatate de Comisia Europeană, anume acela de a creiona viitorul educaţiei, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, pentru toţi, în mod colaborativ.”, a subliniat Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Evenimentul găzduit de UVT a reunit peste 40 de reprezentanţi ai instituţiilor participante şi a constat într-o masă rotundă pe tema oportunităţilor şi provocărilor iniţiativei „Universităţi Europene“ pentru sistemul de învăţământ din România şi trei workshopuri pe teme specifice. S-a discutat, între altele, despre adâncirea colaborării dintre cele 17 universităţi, dar şi între acestea şi ministerele sau instituţiile relevante pentru activităţile lor, trasându-se planul de lucru pentru anul universitar ce tocmai a început. De asemenea, s-au abordat temele importante care vizează inovarea în sistemul de învăţământ superior din România şi în raport cu care aceste universităţi deja lucrează şi vor continua să lucreze în anii următori cu susţinerea Comisiei Europene: finanţarea, politicile de cercetare, mobilitatea studenţilor şi a personalului, diploma europeană, microcertificările.