Prima grevă specială

Iată că după o grevă a profesorilor, condusă de lideri nababi în ceea ce privește veniturile, vine și un prim protest al specialilor. Magistrații nu mai înfăptuiesc justiția cu motoarele turate. Este în natura umană să-ți vezi privilegiile tăiate și să protestezi. E prea mult, zic ei, și cu pensiile mai mici, și cu vârsta de pensionare mărită până aproape de cea a mojicilor.

Și aici se poate discuta pro și contra. România este pe cale de a pierde sume importante de finanțare dacă nu se iau măsuri în această speță a pensiilor speciale. Despre activitatea greviștilor se pot scrie și spune multe. Din păcate, sunt prea frecvente cazuri în care, din amânare în amânare, faptele prăduitorilor din România sunt și au fost prescrise. Cea mai recentă bâlbâială s-a petrecut zilele trecute, când s-a dovedit că un fost, dar de luni actual primar, a fost condamnat aiurea. Au greșit instanțele precedente, a greșit instanța eliberatoare, că faptele au rămas aceleași? Am mai putea spune că unii magistrați au transformat independența breslei în dictatură. Și da, au aruncat la coșul de gunoi un principiu de bază. „Nimeni nu este deasupra legii”. Au demonstrat-o din plin.

Curios cum de nu se prea discută la modul serios despre principiul contributivității. Duce pensiile prea jos? Atât de mult încât să nu mai fie speciale? Discuțiile se duc doar în cheia deranjului celor ce ne-ar vira banii europeni. Nici vorbă despre faptul că aceste pensii duc discrepanțele dintre cetățeni la cote aberante. Nu se vorbește despre o grilă clară de salarizare a angajaților de la Buget. Să știe toată lumea să-și aleagă o meserie, în funcție de pregătire și de venit. Nu cred și nu mă va convinge nimeni niciodată că unui parlamentar i se cuvin mii de euro lunar în timp ce unui profesor nu i se cuvine nici măcar o mie. Și exemple și comparații pot continua. Se vorbește în apărarea anumitor privilegii, despre importanța muncii depuse. Domnilor, orice profesie are specificul său și, dacă le iei pe rând, cam toate au importanța lor, un fel de a o face specială. De aceea revin, scriind că mi se pare absolut necesară construirea unui cadru legislativ clar de salarizare a fiecărei profesii alimentate de la Buget. Ai ști din start la ce te înhami și cum ești răsplătit. Până atunci, vorba lui Rabi. „Și tu ai dreptate!”