Prima etapă de punere în siguranță a Băilor Netpun, încheiată cu succes. Tinerii arhitecți continuă

Asociația LOCUS a reușit să încheie lucrările de punere în siguranță a clădirii care a atras atenția cel mai mult asupra stațiunii Băile Herculane. În urma campaniei de strângere de fonduri, s-au colectat 60.000 de euro, bani care au fost folosiți de către Herculane Project pentru salvarea Băilor Neptun.

Banii au ajutat la efectuarea mai multor lucrări pentru punerea în siguranță a clădirii, desfășurate până la finalul anului 2019.

Am intervenit în 12 zone la nivelul învelitorii, am igienizat clădirea, 220 de metri cubi de moloz și gunoi au fost eliminați din interior, adică peste 70 camionete, am protejat fântâna, am blocat accesele în clădire, am sprijinit două șarpante și patru planșee, am curățat terasele exterioare și acoperișul de vegetație, mușchi și moloz. Toate elementele constructive și ornamentale aflate în prag de colaps, reprezentând un pericol public au fost depozitate în interiorul clădirii.”, a explicat Oana Chirilă.

Lucrările sunt de scurtă durată însă și cu caracter ireversibil. Ele au avut ca scop stoparea degradărilor produse prin infiltrații ale apei meteorice, prin prăbușiri ale elementelor instabile sau făcute de mana omului, adică furt sau spargerea elementelor ornamentale. De acum, Herculane Project trebuie să continue să spere că imobilul nu va rămâne la acest stadiu.

Acum ne pregătim să lansăm o nouă campanie de strângere de fonduri, deoarece pentru a finaliza această etapă de punere în siguranță mai avem nevoie de aproximativ 50.000 de euro. Vom lucra alături de specialiști din domeniul marketingului și speram sa reușim să ajungem la cât mai mulți oameni. Totodată, lucrăm la a ne diversifica și facilita modalitățile de donare: prin SMS, platforme de crowdfunding și pe site-urile noastre. Din luna decembrie a anului trecut s-au strâns peste 3.000 de euro. Estimăm ca până la începutul lunii martie vom începe o nouă campanie. Noi continuam și acum strângerea de fonduri.”, precizează Oana Chirilă.

Menționăm că legea impune caracterul reversibil în cazul intervențiilor de urgență. Asociația Locus a ajuns la un acord cu Primăria Băile Herculane în ceea ce privește începerea șantierului de punere în siguranță a Băilor Neptun, după o perioada de neînțelegeri, în care administrația nu ar fi avut încredere în tinerii studenți: „Primăria nu voia să îi lase pe studenți și arhitecți să se ocupe de problemă.”, spun tinerii în spațiul public.

În urmă cu câteva zile, Asociația LOCUS a primit o sponsorizare în valoare de 10.000 de lei din partea companiei Color Metal, reprezentanții firmei precizând că implicarea și responsabilitatea Asociația LOCUS se molipsește.