Președintele PSD, la Timișoara: ”Avem informaţii că toate capitalele europene nu permit pe teritoriul lor organizarea alegerilor și a secțiilor de vot. E îngrijorător”

Prezent la Timișoara ca să susțină candidații în alegerile locale, președintele PSD Marcel Ciolacu s-a declarat îngrijorat pentru că țările europene nu ar permite organizarea, pe teritoriul lor, a secțiilor de votare, iar astfel li s-ar încălca românilor din diaspora dreptul de a alege, iar candidaților – dreptul de a fi ales.
Trebuie să îl cert pe Freddy (n.r, Alfred Simonis, președintele PSD Timiș) că nu s-a uitat la televizor la inaugurarea de la metrou unde a participat preşedintele României cu prima doamnă Orban şi dacă s-ar fi întâmplat ce se întâmplă aici, să ne țină în soare, ar fi văzut că se mută repede pupitrul la umbră.Avem informaţii, dacă nu oficiale, neoficiale, dar clare, că toate capitalele şi toate ţările europene în acest moment nu permit pe teritoriul lor organizarea alegerilor și a secţiilor de vot necesare ca românii din diaspora să voteze. Este un lucru foarte îngrijorător, nu neapărat că va fi influențat rezultatul, e îngrijorător deoarece se încalcă cel mai fundamental principiu prevăzut în Constituție, acela de a alege şi de a fi ales. (…)
Ar trebui să avem o discuţie serioasă cu ministrul de Externe și cu toți liderii cu reprezentare în Parlamentul României pentru a lua o decizie, astfel încât românii din diasporă să nu aibă o nouă umilinţă cum au avut-o când au venit în țară și au fost ținuți zile întregi în cozi interminabile în vămi. În Parlament, PSD a votat două zile pentru diasporă, cu toate că în România se votează o singură zi, dar nu am luat în calcul faptul că ţările europene vor interzice să fie secții de vot pe teritoriul acestora”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Întrebat care este poziția PSD cu privire la alegerile parlamentare care vor avea loc anul acesta, Ciolacu a răspuns:
Eu o să respect Constituția și legile țării. În acest moment, conform legii, atributul de stabilire a datei alegerilor este al Guvernului României. Guvernul a emis o hotărâre de guvern. Dar, mai mulți lideri politici, șefi de partid sau șefi de grup am depus un proiect de lege prin care acest atribut îl prelua Parlamentul, cum este 80% în toate țările europene. El a fost atacat la Curtea Constituțională și așteptăm verdictul. Din punct de vedere al responsabilității, eu cred că Guvernul, Parlamentul, toți trebuie să se implice și să confere dreptul românului de a alege și de a fi ales.”
(E)