Romeo Dunca trece profitul firmelor sale prin buzunarele tatălui său, pentru ca mai apoi să-l primească sub formă de donații!
Acuzat că e doar un milionar de carton, cu câteva acțiuni la mai multe firme ce înregistrează cifre contabile îndoielnice, Romeo Dunca a explicat la Express Live cât e de bogat, cum face banii și cine e creierul afacerilor sale. „Eu sunt acționat. Am fost director al tuturor societăților pe care eu le-am inițiat, începând de la Dunca Expediții, în 1994, Dunca Imobiliare, prin 1997, și societatea Nordica. Am și un acționar străin, care are 28% în două dintre societăți. Tatăl meu este acționarul majoritar, are 51%. Eu am fost de la început cu 3%. Tatăl meu este garanția stabilității! Eu sunt directorul general, am fost directorul general până când am intrat în politică. N-am nicio societate să fi intrat în faliment sau în insolvență. Cu Dunca Expediții, care face activitatea de transport, sunt mare contribuabil de aproape 23 de ani. Asta înseamnă că sunt un foarte mare plătitor de taxe și impozite și sunt gestionat direct de București. Nordica Turism a dezvoltat proiectul de pe Muntele Mic. Asta are legătură mai mult cu mine. Aceste două societăți comerciale, Dunca Imobiliare și Dunca Expediții, sunt cele care, practic, au produs. În ultimii 10 ani, aceste două societăți au realizat un profit curat, onest, de vreo 88 de milioane de lei!”, a dezvăluit președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
După impozitare, din cele 88 de milioane de lei i-au rămas vreo 50! Nu a dus toți banii acasă și nu i-a dus nici în Madagascar, cum fac alți oameni de afaceri, spune Romeo Dunca, explicându-i în același timp lui Ioan Crina, consilierul județean PSD care îl luase la bani mărunți, ce face cu banii. „Am spus că dacă în țara asta am făcut banii, aici trebuie să îi îngrop. Domnul Crina, când s-a uitat la cifra de afaceri și la situația financiară a societății Nordica, a văzut acolo 32 de milioane de lei datorii. Păi 30 de milioane de lei au fost creditările tatălui meu. După ce mi-a donat aceste sume, că mi le-a donat mie, ce să facă el cu banii, am creditat societatea Nordica, care a construit cu 30 de milioane de lei ceea ce vedeți pe munte. Sigur că Nordica nu are profit! Lumea a crezut că eu m-am dus la Muntele Mic să mă îmbogățesc. Nu! Eu și tatăl meu am creditat această societate. Deci, Nordica nu are datorii la terți! Eu n-am nicio datorie, nici la Statul român, la nimeni! Este o societate care are datorii dividendele ridicate de către tatăl meu pe care mi le-a donat mie! Eu împreună cu el am creditat societatea Nordica. Societatea Nordica nu face profit pentru că societatea Nordica este blocată de către toți.”, a detaliat Romeo Dunca.
„Așa e în jungla afacerilor în România!”
Fiindu-i pusă la îndoială priceperea, Romeo Dunca a spus la Express Live că toate afacerile au fost gândite de el în cel mai mic amănunt, că s-a bucurat de sprijinul partenerilor și de munca a sute de angajați: „Șoferii sunt niște oameni deosebiți, nu o să se ridice Crina la nivelul unui conducător auto corect, care stă și doarme în cabină jumătate din viața lui. Eu am trăit între oameni onești, între oameni duri, oameni care au muncit greu pentru că au vrut să ducă o bucată de pâine acasă și și-au lăsat copiii, și-au lăsat soțiile acasă, părinții bolnavi și au mers să câștige bani. Bani din muncă! Nu o să poată niciodată Crina sau eu știu care golănaș de aici să înțeleagă ce înseamnă o economie de piață făcută serios când te bazezi pe munca unor oameni cinstiți și vrednici.”
Romeo Dunca susține că nu încearcă să-și ascundă averea, ci să și-o protejeze prin faptul că are doar un procent simbolic în cele trei firme, acționar majoritar fiind tatăl său. Președintele CJ recunoaște că se teme, deși insistă că face doar afaceri curate. „Eu m-am luptat într-o junglă. Eu m-am luptat într-o economie de piață coruptă, în care autorizațiile de transport internațional erau luate cu sacoșele de la București! Am încercat să-mi protejez munca, să nu poată să pună mâna pe ea lighioanele astea periculoase care vor să pună mâna pe bani munciți. Cum? Foarte simplu, găsind și construind tot felul de eventuale dosare. Lucrurile astea se întâmplă! Am protejat munca mea și a tuturor celor care au contribuit la acest capital. Așa e în jungla afacerilor în România, este o junglă! Tot timpul întâlnesc astfel de lighioane! Acum le văd! Acum le văd aproape, adică le simt mirosul, le simt. În Caraș-Severin este plin de astfel de oameni care sunt în stare să nenorocească o societate și un om onest doar ca să ia locul, doar ca să îl înlăture. E o junglă a transportatorilor, este o bătălie groaznică! E un loc unde muncești mult, ai pericole foarte multe și adaosurile sunt foarte mici. Așa am considerat eu atunci. Am zis, domnule, indiferent ce se întâmplă, ceea ce producem noi, 600 de oameni, care fac 4 milioane de kilometri pe lună și consumă 1 milion de litri de motorină, trebuie protejat. Noi suntem un stup care producem zi de zi și puținul rămas trebuie protejat. Asta a fost gândirea mea!”, a explicat președintele Dunca.
Ca atare, Romeo Dunca îl avertizează pe Ioan Crina că nu e unul dintre milionarii de carton ai României și că nu își ascunde averea pe numele tatălui său, așa cum procedează mulți dintre politicienii care pun mâna pe bani negri și caută membri ai familiei sau apropiați care să le ascundă furtișagurile. „Eu nu îmi ascund averea! Noi nu avem nimic. Tata mi-a dat, mi-a donat banii și eu ce am făcut cu banii? Am creditat societatea Nordica și, în loc să-i duc în Germania sau în Elveția, am construit la Muntele Mic. Ce? O facilitate pe care ar fi trebuit să o construiască, poate, guvernul sau primăria. Asta am făcut! Din 88 de milioane de lei profit net în 10 ani, 53% din ei înseamnă vreo 50 de milioane. Din ăia, 30 îi regăsim la Muntele Mic. De restul mi-am făcut o casă, am mai dat încolo, încoace, am mai băut o sticlă de șampanie!”, a conchis Romeo Dunca.