Renaște treptat din propria-i cenușă, după ani de ruină, iar acum toți ochii sunt ațintiți spre stațiune. „Herculane Project” vine cu vești bune.
„Avem vești bune de la Herculane! Am început șantierul de revitalizare a malurilor Cernei în zona centrului istoric! Amenajăm cădițele și spațiul verde. Finalizăm Promenada Împărătesei Sissi. Construim cabine de schimb, locuri de stat, o zonă de relaxare și plajă și organizăm campanii de ecologizare. Vă aducem mai aproape de natură și de apele termale pe care le îndrăgim cu toții” , transmite, Oana Chirilă, lidera „Herculane Project”, într-un interviu pentru revista Click.
Mai sunt nevoie de încă 15.000 euro pentru finalizarea proiectelor.
Pentru că bugetul pentru proiectul de pe malul Cernei este unul mare, adică de 50.000 euro primiți de la Raiffeisen Bank, 10.000 euro de la Ordinul Arhitecților din Romania, banii au fost distribuiți pe achiziție plante, sistematizare teren (aducere pământ fertil și întinderea lui), organizarea atelierelor pentru voluntarii care au venit și vor veni să ajute (cazare, masă) și mobilier urban.
„Este un proiect foarte mare, momentan am depășit acest buget inițial de 60.000 euro, și cel mai probabil costul final va ajunge undeva la 90.000 euro, asta pentru că ne dorim cele mai bune obiecte, în materie de mobilier urban – șezlonguri, bănci, coșuri de gunoi. Dar și cantitatea de plante și de pământ este una foarte mare, fiind o suprafață de 1500 mp.”, mai spune Oana Chirilă.
Chiar dacă șantierul nu este gata, malul Cernei și cădițele cu ape sulfuroase sunt din ce în ce mai căutate de către turiști, unde la final, va fi un mal verde, acoperit cu plante perene, un spațiu accesibil pentru toate vârstele. De asemenea, Promenada Împărătesei Sissi va fi și ea finalizată. Proiectul este selectat în cadrul RaiffeisenComunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank, cu sprijinul Asociația pentru Relații Comunitare și este co-finanțat de către Ordinul Arhitecților din România cu sprijinul Fundației Regelui.
„Aș vrea să vă mulțumesc tuturor pentru sprijin și aș vrea să mulțumesc și voluntarilor care au fost aici alături de noi. Este vorba despre 30 de tineri studenți la Arhitectură care au venit alături de noi cu pasiune, dedicare, și au pus umărul la muncă alături de noi și au creat ceva frumos care este în folosul comunității”, transmite Oana Chirilă.
Oana Chirilă, fondatoarea „Herculane Project” și inițiatoarea campaniei de strângere de fonduri ,,Eu sunt Herculane”, a reușit în decursul anilor să aducă laolaltă arhitecți, autorități, companii, voluntari și mai ales comunitatea locală, totul pentru a-i reda strălucirea de altă dată.
De asemenea, proiectele de impact a celor de la „Herculane Project” au fost luate în „vizor„ și de către Știrile Pro TV, cărora Oana le-a dezvăluit:
“Potențialul este enorm. Noi credem că Băile Herculane ar putea să devină un motor economic pentru întreaga regiune de vest, dar și pentru întreaga Românie. S-au schimbat foarte multe, zic eu, și în bine, poate și mai puțin bine, dar s-au schimbat foarte multe. În primul rând, stațiunea este promovată mult mai mult la nivel național și european. În al doilea rând, sunt destul de mulți noi investitori care aleg să construiască business-uri mici sau mari în Băile Herculane.
În al treilea rând, și administrația publică locală a făcut o serie de proiecte acolo, de investiție, și stațiunea începe să arate un pic altfel, chiar dacă multe obiective rămân blocate din punct de vedere juridic, inclusiv cele pe care lucrăm noi.”
În altă ordine de idei, încă o veste bună este și acea că cea mai romantică gară din Europa, cea din Băile Herculane va fi modernizată și ea, CFR desemnând câștigătorul contractului în valoare de 17 milioane de lei pentru proiectarea și execuția lucrării. Contractul a fost încheiat în 8 august, și are o durată de 86 de luni, iar planul de modernizare prevede o reabilitare complexă, având ca obiectiv principal îmbunătățirea condițiilor de exploatare și oferirea de servicii de calitate superioară pentru călători.