Premierul Sorin Grindeanu nu se grăbeşte cu impozitul pe gospodărie!

Impozitul pe gospodărie va avea două sau trei etape de implementare, prima în ianuarie 2018, a declarat, azi, prim-ministrul Sorin Grindeanu. Asta va însemna globarizarea veniturilor în mai 2018, dar fără a se elimina reținerea la sursă pentru veniturile de natură salarială!

„Este o analiză pe care domnul ministru al Finanțelor, dar și alții, trebuie să o prezinte. În nici un caz să se renunțe. Urmare a acestei analize, vom alege foarte bine momentul, să știm foarte bine plusurile, minusurile, ce avem de făcut din momentul în care implementăm acest nou sistem”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, la sfârșitul discuțiilor avute cu ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

La întrebarea adresată de Mediafax, referitoare la studiul de impact al impozitului pe gospodărie, ministrul Finanțelor a precizat: „Se lucrează în continuare pe studiul de impact privind impozitul pe gospodărie. Până la jumătatea lui iunie vom prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci un proiect de modificare a Codului Fiscal în întregul său. Sigur că o componentă importantă se referă la acest impozit pe venit care se gestionează prin globalizare și prin declarare pe gospodărie. Discuțiile avute au relevat faptul că sistemul poate fi îmbunătățit față de varianta pe care am plecat initial. Pe de altă parte, avem constrângeri în ceea ce privește sistemul informatic al ANAF de a implementa imediat acest sistem. De aceea se întrevede un orizont de implementare de doi-trei ani, în funcție de evoluțiile care vor fi mai ales legat de resursa informatică în administrare. Ceea ce am câștigat este faptul că am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanți fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astăzi se regăsesc la diverse insituții ale statului”.

În ceea ce privește modalitatea de plată a impozitului pe gospodărie, Viorel Ștefan a arătat că „vom pune la dispoziție un mecanism online de plată a impozitelor și taxelor. Ne punem problema dacă toți cetățenii vor avea abilitatea de a plăti online impozitele fiindcă vorbim și despre mediul rural”.

„Implementarea acestui sistem de gestiune pe venit s-ar putea să facă obiectul unui program în următorii doi-trei ani. Vor fi două sau trei etape de implementare și cu siguranță prima etapă va fi ianuarie 2018. Asta va însemna globarizarea veniturilor în mai 2018, fără a se elimina reținerea la sursă pentru veniturile de natură salarială”, a mai spus ministrul Finanțelor, citat de Mediafax.