Prim-ministrul Guvernului României a subliniat vineri, în deschiderea celei de-a șasea ediții a conferinței internaționale „Security challenges in the Balkans”, importanța politicii de lărgire a Uniunii Europene în Balcani. Nicolae Ciucă a declarat că România dorește să furnizeze asistență țărilor candidate.
Premierul Nicolae Ciucă a transmis, printr-un mesaj video înregistrat, că în prezent există noi provocări, care erau considerate de domeniul trecutului, dar trebuie depuse eforturi pentru un viitor constructiv, conform politicilor UE care au transformat cu succes Europa Centrală și de Est, procesul de lărgire de succes fiind unul dintre principalele instrumente ale puterii soft.
„Politica de lărgire rămâne pilonul cheie al implicării europene în regiunea Balcanilor de vest. Și este cel mai important instrument pentru stimularea unei dezvoltări sustenabile în Balcanii de vest. Este scopul nostru ca această regiune să fie ancorată pe drumul său european și a atinge aceste obiective înseamnă responsabilitate împărtășită pentru partenerii din regiune și pentru UE. În același timp, politicile de lărgire de succes depind și de dorința partenerilor de a îndeplini cerințele din procesul de aderare. Asta înseamnă să împărtășească valorile europene și să consolideze eforturile pe anumite domenii și alinierea politicilor lor de politică externă.”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.
România are partenere țările care împărtășesc aceleași valori și viziuni, care doresc rezultate pozitive și concrete pe partea de aderare și țări care doresc îndeplinirea criteriilor de aderare la UE, a mai spus prim-ministrul.
„În Balcanii de vest există un parteneriat puternic între SUA și Europa, iar dorința celor trei state – Georgia, Ucraina și Republica Moldova – de a adera la UE nu ar trebui să fie un impediment pentru țările din Balcanii de vest care doresc același drum. Abordarea lor ar trebui să arate dorința pentru o lărgire puternică, atâta timp cât procesul de reformă și progresul european bazat pe rezultate este un interes central al acestor țări. Viziunea strategică NATO și UE pe partea de politici de apărare arată o dovadă a solidarității noastre față de partenerii din Balcanii de vest. Parteneriatele personalizate pentru regiune arată intențiile strategice ale partenerilor din Balcanii de vest și perspectiva noastră pentru regiune. România susține relansarea implicării democratice a Balcanilor de vest și dorește să furnizeze asistență ținând cont de nevoile acestor țări și mesajele transmise de ele.”, a concluzionat Nicolae Ciucă.
La Timișoara se desfășoară, vineri, sub organizarea Universității de Vest, în parteneriat cu asociația New Strategy Center, a șasea ediție a conferinței internaționale „Security challenges in the Balkans”. Evenimentul a adus la Timișoara invitați cu o vastă experiență profesională care dezbat provocările clasice și emergente de securitate din regiunea Balcanilor.
Între invitați se numără oficiali și experți români din cadrul NATO, din Marea Britanie, Germania, Franța, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Portugalia, Ucraina și Croația. Tot aici sunt prezenți reprezentanți ai corpului diplomatic și ai mediului de afaceri din România.
Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la provocările de securitate din regiunea Europei de Sud-Est în contextul războiului din Ucraina, dar și pe fondul crizei post-pandemice.