Premierul Cîțu nu se grăbește să acorde bani primarilor pentru centrele de vaccinare. „Nu este aceasta cea mai mare cheltuială a bugetului”

Faza a doua a campaniei de vaccinare trebuie să înceapă în două zile, însă amenajarea centrelor nu pare o prioritate pentru premierul Florin Cîțu. Sarcina rămâne deocamdată tot în spatele primarilor. Cât privește fondurile pentru achiziționarea celor necesare într-un centru de vaccinare, Cîțu spune că nu reprezintă vreo mare cheltuială. În plus, se mai gândește dacă și cum va deconta aceste cheltuieli, pentru că „au fost situații în trecut când nota de plată a fost supraevaluată”.

Ordonanța de urgență care reglementa sursa de finanțare pentru amenajarea centrelor de vaccinare și plata personalului medico-sanitar nu a mai fost dată astăzi, așa cum se stabilise inițial. Deși au mai rămas doar două zile până la startul fazei a doua din campania de vaccinare, Florin Cîțu nu se arată deschis să sprijine primarii care s-au plâns de lipsa banilor pe care să îi poată aloca acestui sector. Ba mai mult, premierul nu pare încrezător în administratorii locali și județeni când vine vorba de cheltuirea banilor publici. „Hemoragia banului public ineficientă nu se oprește la companiile de stat, mergem cu reforma peste tot. Banul care vine de la buget în acest an și în viitor trebuie să meargă în locurile unde poate fi folosit cel mai bine”.

În ceea ce privește soarta ordonanței de urgență, Florin Cîțu spune că este în procedură de avizare și că speră să fie gata până vineri (?!). „Trebuie clarificat clar mecanismul de plată. Cred că mergem într-o direcție prin Ministerul Sănătății, cu decontare de la bugetul de stat, dar vreau să fiu foarte atent la criterii pentru că au fost situații în trecut când nota de plată a fost supraevaluată”.

leader board 728 x 90 px

Întrebat, de asemenea, dacă nu e prea târziu, având în vedere că pe 15 ianuarie începe a doua parte a campaniei de vaccinare, premierul a spus că nu. „Săptămâna viitoare o să am o discuție cu Asociația Consiliilor Județene, cu Asociația orașelor și vom discuta despre bugetul pentru 2021. Nu este aceasta cea mai mare cheltuială a bugetului”.

Cîțu a spus că va avea o discuție transparentă, dar „onestă” cu autoritățile. „Nu avem buget pe 2021. Când vom avea bugetul, toată lumea va ști exact sumele și cum vor fi alocate”, a conchis Cîțu.

De cealaltă parte, premierul spune că s-a asigurat că va mai cumpăra 8 milioane de doze, declarând că până în septembrie vor fi imunizați 10,4 milioane de români. „Pentru mine vaccinarea este o prioritate, merge bine până acum, va merge și mai bine. (…) Din ce am văzut eu și văd și interesul pentru etapa a doua, în România în acest moment lumea vrea să se vaccineze, ceea ce e un lucru foarte bun”, a mai spus Florin Cîțu, în totală contradicție cu interesul său puțin spre deloc față de capacitatea administrațiilor locale de a pune la punct centrele unde oamenii să se poată vaccina…

Premierul anunță că el se va vaccina împotriva COVID-19 sâmbătă, 16 ianuarie.