Premieră. Studenții UVT, sprijiniți de tutori de reziliență pentru piața muncii

studenti uvt practica in companii din timisoara

260 de studenți de la cele 11 facultăți ale Universității de Vest din Timișoara vor putea accesa un nou program care să le dezvolte competențele necesare pentru piața de viitor a muncii. În premieră, în cadrul proiectului se va crea o rețea de tutori de reziliență. 

Prin proiectul „Calitate, eficacitate și relevanță pentru piața muncii în universități”, Universitatea de Vest din Timișoara urmărește să pregătească 260 de studenți pentru cerințele actuale ale pieței muncii, prin stagii de practică, internshipuri și programe de învățare inovatoare. Printre activitățile cheie se numără formări dedicate economiei circulare, energiei, antreprenoriatului, tehnologiilor de viitor și inteligenței artificiale.

„UVT implementează patru proiecte axate pe stagii de practică și programe de învățare la locul de muncă.  Orice student al UVT poate aplica. (…) Experiența proiectelor anterioare a demonstrat că cei mai mulți studenți au arătat că sunt capabili să devină angajați în companiile la care au efectuat stagii de practică sau în companii partenere.”, a declarat Flavia Barna, prorector al UVT.

Activitatea de formare a tutorilor de reziliență reprezintă un element inedit al proiectului. Aceștia îi vor ajuta pe studenți să depășească provocările personale și profesionale.

„Un tutore de reziliență este un mentor care sprijină studenții să depășească adversitățile. Când unul dintre studenți se confruntă cu o anumită adversitate sau niște factori stresori, noi încercăm, prin acest proiect, să găsim acele persoane resursă care să îi sprijine să depășească acele adversități. (…) Vom forma 14 astfel de tutori din diverse domenii care să răspundă nevoilor specifice ale studenților, fie că vorbim de IT, economie sau asistență socială. Noi lucrăm pe cercetări legate de domeniul rezilienței încă de 12-14 ani și suntem parte a unei rețele internaționale de dezvoltare a rezilienței, Asociația internațională de promovare și diseminare a cercetării în domeniul rezilienței – RESILIO., a explicat Roxana Ungureanu, asistent universitar la Departamentul de Asistență Socială din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie de la UVT.

Studenții interesați se pot înscrie începând de săptămâna viitoare. Proiectul, desfășurat până în octombrie 2026, pune accent pe colaborarea cu cel puțin 50 de angajatori locali și internaționali pentru a conecta educația universitară la cerințele pieței muncii. Are o valoare de aproximativ 5 milioane de lei și este finanțat prin Fondul Social European Plus.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/