Regiunea Vest promovează cercetarea!

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest s-a întrunit astăzi la sediul Palatului Administrativ din Caraș-Severin, ședința fiind condusă de președintele forului județean, Sorin Frunzăverde.

La acțiune au luat parte vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, dar și primarii municipiilor Timișoara, Arad și Caransebeș. Cu prilejul întâlnirii s-au stabilit liniile generale ce vor fi urmate din anul 2014, atunci când se lansează fonduri pentru Programul Operațional de Dezvoltare. Practic, sumele vehiculate neoficial în acest moment sunt de ordinul sutelor de milioane de euro. Potrivit lui Sorin Frunzăverde, banii vor fi dedicați  proiectelor de relevanță județeană, interjudețeană și, evident, probabil, circa 300-400 milioane de euro vor fi alocate pentru proiecte de relevanță locală, care implică doar anumite localități.

„În câteva săptămâni, agenția de dezvoltare regională va identifica, evident, în colaborare cu județele și municipiile reședințe de județ, proiectele importante, dezvoltarea lor urmând să fie în sarcina agenției de dezvoltare regională. Pe de altă parte, la propunerea domnului Maxim, am hotărât, împreună cu domnul președinte, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului de dezvoltare regională să construim instituțional o serie de instrumente care să ne ajute în derularea fondurilor europene în principal, așa cum am mai afirmat, pentru cercetare, pentru inovare, pentru dezvoltarea mediilor de afaceri. Aceste construcții instituționale se vor realiza prin participarea celor 4 consilii județene: Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș. Și sperăm noi prin participarea primăriilor de municipii din fiecare județ. Este o premieră în acest sens, pentru că niciunde, în nicio regiune de dezvoltare economică nu a fost gândită o asemenea construcție instituțională până acum, dar în condițiile în care probabil județele vor primi prerogative multiple în dezvoltarea social-economică, administrativă, așa cum prevede proiectul de lege pe care ministrul Dragnea l-a lansat, cu atât mai mult este nevoie să creăm asemenea instituții care să faciliteze accesul la fondurile europene”, a declarat Sorin Frunzăverde, în urma ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.

Practic, Consiliul de dezvoltare regională a acceptat ideea creării unor instituții care să gestioneze cât mai bine fondurile europene. „Regiunea nu înseamnă în sine capitală sau un consiliu regional cu un președinte ales de populația din cele 4 județe, ci înseamnă dezvoltare regională, instituții care să facă politica regiunii, să deruleze programe de importanță regională”, a adăugat Frunzăverde.

Aceeași idee a fost susținută și de oficialii ADR Vest. „Cea mai complicată componentă pe care am încercat să o aduc în atenția Consiliului este dezvoltarea instituțională, în sensul că, dacă regiunea nu s-a realizat și acest mecanism este încă în dezbatere la nivel politic, eu cred că asta nu înseamnă că noi nu trebuie să ne pregătim, pentru că noile programe vor avea niște condiționalități. Este o altă abordare a comisiei europene vizavi de planificare. Se insistă pe zona de dezvoltare-creștere și ca să poți face dezvoltare ai nevoie de instrumente, mai ales că minim 40% din banii care vor fi alocați vor trebui să meargă în zona de dezvoltare. Și ai nevoie de instituții”, a subliniat și Sorin Maxim, directorul ADR Vest.