Premieră. Primul centru de alergologie din regiune se deschide la Spitalul Județean Timișoara

salon centrul regional de alergologie timisoara (2)
untitled design set 970x90 px

La Centrul Regional de Alergologie din Timișoara va funcționa singurul laborator de stat din țară de alergologie moleculară și cercetări avansate, dotat pentru diagnostic alergologic molecular avansat. 

4 din 10 europeni suferă de o alergie, spun statisticile anuale. Iar în 10 ani, situația va fi mai gravă: se estimează că 2 din 10 oameni vor fi alergici.

Centrul de Alergologie care se deschide la Timișoara va deservi întreaga regiune. Serviciile vor fi decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș. Astfel de compartimente mai există în București, Iași, Cluj și Târgu Mureș.

Structura Centrului Regional de Alergologie Timișoara

  • Cabinet teste de diagnostic alergologic
  • Laborator de alergologie moleculară și cercetări avansate – singurul de stat din țară dotat pentru diagnostic alergologic molecular avansat
  • Cabinet teste de provocare
  • Cabinet de terapii avansate
  • Educație medicală – centru de pregătire în alergologie al UMF pentru studenți, medici rezidenți

„Suntem singurul centru din România, singurul spital care are o rețea de monitorizare a polenurilor și a tuturor aeroalergenelor. Dacă de polen știm că e un pericol, știm de ambrozie că e un pericol, pot să vă semnalizez că apare un alt agent extrem de periculos. Sunt în aer o serie de mucegaiuri despre care noi nu știam; (…) vor face problema noastră de cercetare, să vedem impactul lor asupra sănătății. (…) Acești fungi extrem de prezenți în aer – va trebui să aflăm de unde vin. Este clar o problemă care trebuie evaluată.”, a declarat medicul alergolog Carmen Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

carmen panaitescu, presedinte societatea româna de alergologie și imunologie clinică (sraic)

Centrul Regional de Alergologie va avea șase paturi și va funcționa în regim de spitalizare de zi, la parterul Clinicii de Ortopedie a Spitalului Județean Timișoara. Analizele și cercetarea se vor face la Oncogen – Centrul de terapii genice și celulare în tratarea cancerului.

Primul salon al centrului, dedicat alergologiei de urgență, a fost dotat integral cu echipament de Clubul Rotary Timișoara. Valoarea echipamentelor se ridică la 90.000 de lei.

centrul regional de alergologie timisoara (1)

publicitate ziar expresb 1000x100

salon centrul regional de alergologie timisoara (1)

centrul regional de alergologie timisoara (2)

„Acest prim salon va asigura pacienților alergici, în special celor cu risc de șoc anafilactic, câștigul că nu mai trebuie să meargă la Cluj sau la București pentru a fi testați. Și dacă apare o problemă urgentă, ei pot fi tratați aici, în Timișoara. ”, a declarat Daniel Marcu, președintele Rotary Timișoara.

daniel marcu, presedinte clubul rotary timisoara

În Timiș este funcțională și aplicația Alergotel care arată cu exactitate la orice moment tipul de alergeni care sunt în aer. Îi ajută pe pacienți și pe medici să intervină mai prompt. În plus, este în curs de dezvoltare un vaccin care să le facă viața mai ușoară pacienților care dezvoltă alergii.

„Pentru a obține un vaccin de calitate, un real vaccin, este nevoie de foarte multă cercetare. Noi continuăm cu resursele mici pe care le avem în acest proiect, împreună cu Universitatea de Medicină din Viena, descoperim și avem deja identificate anumite fragmente care ar trebui să existe în acest vaccin; împreună cu profesorul Rudolf Valenta trecem în etapa următoare. Vom încerca să evaluăm fiecare fragment din ambrozia, relevanța lui din punct de vedere clinic. E cert, există produse de imunoterapie, sunt extracte de ambrozia, au și câteva mici efecte adverse pe care le vom putea opri dacă vom reuși să creăm un vaccin adevărat.”, a explicat președinta SRAIC.

Peste jumătate dintre persoanele alergice sunt sensibile la ambrozie; pe locul doi – la praf. În Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere: dintre cei peste 13.000 de pacienți alergici identificați între 2008 și 2018, aproape 45% au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită și/sau astm indus de (bio-)particule tip aeroalergeni. Dintre aceștia, majoritatea erau sensibilizați la polen.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/