Premieră națională, în anul titlului, la Memorialul Revoluției. Expoziții internaționale despre comunism și istoria lui

Istoria Revolutiei va fi predata la liceu ca disciplina optionala

Memorialul Revoluției din Timișoara va găzdui în acest an 11 expoziții, dintre care 9 sunt internaționale, despre comunism și istoria regimului. Prima dintre acestea va avea loc în weekendul în care Timișoara deschide evenimentele dedicate Capitalei Europene a Culturii. 

Seria expozițiilor va fi deschisă în weekendul 17-19 februarie, atunci când orașul dă startul evenimentelor dedicate Capitalei Europene a Culturii. Astfel, vineri, în 17 februarie va fi vernisată expoziția „Istoria Revoluției. Solidaritatea din Polonia” a Institutului Polonez din România. Sâmbătă (18 februarie) vor avea loc două reprezentații ale unui spectacol – „Ieri și astăzi” – pus în scenă de un grup de studenți de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. Iar duminică, în 18 februarie, la Memorialul Revoluției va putea fi vizitată expoziția „ROMLAG”, realizată în parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului în România.

Pe tot parcursul anului, Memorialul Revoluției din Timișoara va aduce expoziții noi, cele mai multe fiind internaționale.

„În fiecare lună vom avea o altă vernisare, o altă expoziție. (…) În septembrie vom avea o expoziție foarte interesantă realizată de Memorialul Victimelor Comunismului din București al Fundației Academia Civică, se numește «Dușmance ale poporului». Este vorba de prezentarea unor femei, a unor doamne care au opus rezistență comunismului și au luptat împotriva regimului comunist. Această expoziție a fost prezentă în București și acum ajunge în Timișoara. Însă premieră națională va fi expoziția pe care o vom vernisa în 9.12.2023, va fi o istorie a rezistentei anticomuniste din România realizată de un grup de instituții, muzee și memoriale din România. «Rețeaua memoriei» va fi în premieră națională și ceva inedit. Suntem în jur de 20 de instituții care vom colabora la o expoziție comună cu acest titlu, o istorie a rezistenței anticomuniste din România. Așadar, sunt foarte multe expoziții, din Lituania, Germania, Ungaria, Albania și Polonia, toate în această idee de a ne face cunoscută istoria noastră recentă și, pe de altă parte, să învățăm și despre istoria asemănătoare a altor țări care au fost sub regim comunist.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Gino Rado, președintele Asociației Memorialul Revoluției.

Până la vară, Memorialul Revoluției vrea să pună la dispoziția vizitatorilor și turiștilor inclusiv curtea din spatele imobilului pentru organizarea mai multor producții culturale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/