Sub cupola MedLife Medici’s ’, specialiști din România, Italia și Suedia s-au reunit la Timișoara pentru prima conferință dedicată chirurgiei robotice daVinci, în mediul privat, din zona de vest.
Aproximativ 80% dintre intervențiile robotice sunt efectuate în urologie, 15% în chirurgia generală și 5% în ginecologie, iar tehnologia Da Vinci este considerată singura metodă chirurgicală recunoscută oficial ca „standard de aur” în tratamentul cancerului de prostată. La fel de eficientă este și în formele de cancer colorectal, renal, dar și ginecologic.
Spre exemplu, s-a observat o rată de supraviețuire de peste 85-90% la 5 ani pentru pacienții cu cancer de prostată tratați prin prostatectomie robotică, o reducere de până la 95% a riscului de incontinență urinară, dar și o scădere semnificativă a riscului de disfuncție erectilă postoperatorie. Chirurgia robotică mai implică și o scădere a complicațiilor postoperatorii cu 50-60%, o spitalizare mai scurtă și un timp de recuperare redus semnificativ, au punctat invitații prezenți la conferința organizată la Timișoara, un eveniment în premieră, marca MedLife Medici’s ’.
„Ne bucurăm că suntem deschizători de drum. Robotul este o tehnologie care ajută enorm medicul și pacientul și este o tehnologie a mileniului III. Acest eveniment dedicat medicilor, va deveni o tradiție, pentru că în continuare în multe părți din România, chiar și în Timișoara, se cunosc foarte puține despre beneficiile robotului, și aici aș da un singur exemplu, supraviețuirea la peste 5 ani fără sechele, fără probleme în cancerul de prostată este de 90 %, și la peste 10 ani de peste 75%. Este extraordinar că practic cancerul poate fi învins și poate fi tratat”, a declarat dr. Adrian Bădescu CEO Clinicile Medici’s.
În cadrul reuniunii s-au atins teme ce au vizat: ghidurile actuale de practică în chirurgia robotică oncologică, situațiile în care chirurgia robotică este indicată sau obligatorie, aspectele legale și etice privind informarea pacienților, dar și beneficiile concrete în ceea ce privește supraviețuirea, calitatea vieții și scăderea riscului de complicații postoperatorii.
„Este un moment extrem de important pentru Timișoara, pentru că intrăm în rândul țărilor europene, dezvoltate, civilizate, prin promovarea și accesul la chirurgia robotică. Este ultimul și cel mai dezvoltat nivel de a putea rezolva cazurile oncologice, mai ales, și din acest punct de vedere, medicul de familie face parte din echipa medicală care practic manageriază acești pacienți. Ei centrează pacientul, știu când să pună diagnosticul, știu când să trimită pacientul către chirurgia robotică, știu când să monitorizeze pacientul și știu cum să facă parte integrată din această echipă de chirurgie robotică. Este un lucru extrem de important comunicarea interdisciplinară, care va revoluționa mult medicina ”, a precizat dr. Iacob Mihai, președinte Societatea Timiș de Medicină de Familie.
Au spus da invitației, experți renumiți în domeniul chirurgiei robotice, care s-au alăturat echipei coordonate de prof. Ciprian Duță și comunității medicale din Timișoara și Banat, iar aici îi amintim pe: prof. dr. Victor-Deliu Matei – Institutul European de Oncologie, Milano, dr. Claudiu-Hadrian Comșa – Spitalul Regional Växjö, Suedia, prof. univ. dr. Elvira Brătilă – Endomedicare Academy, București, Julia Antonescu – Navigator pentru pacienții oncologici, Institutul European de Oncologie, Milano și prof. univ. dr. Șerban Negru – Oncohelp, Timișoara.