Medici din Reșița, Caransebeș și Arad asimilează medicina tactică de urgență, folosită și pe câmpul de luptă

medicina tactica de urgenta

Cadre medicale din Reșița, Caransebeș și Arad sunt beneficiarele primului curs din România, de medicină tactică de urgență folosită pe câmpul de luptă.

Este un proiect marca Capsarius Akademie, inițiat de către consilierul juridic Adrian Mederle, reprezentant Capsarius Akademie în România, la care au participat 10 medici și un asistent medical, care au asimilat cunoștințe despre acordarea primului ajutor cu metode ce se aplică în medicina tactică sau militară. Ideea de a implementa medicina tactică de urgență a venit în urma unor observații ale medicilor, în sensul că se pierd multe vieți care ar putea fi salvate, aplicând metodele și procedurile din medicina tactică de urgență. Aceasta este folosită în general pe câmpul de luptă unde medicii se confruntă cu un stres permanent în cea ce privește atât viața personală, cât și a pacientului.

Deciziile trebuie luate foarte rapid, iar pacientul trebuie menținut în viață și tratat într-un mediu ostil, pe o perioadă de timp care nu poate fi aproximată, până când poate fi evacuat în zonele sigure unde poate primi asistență. Unele aspecte se combină și în viața civilă, unde s-ar putea salva mai multe vieți dacă personalul medical ar studia și medicina tactică.

În alte țari acest aspect a fost abordat și au fost implementate programe și cursuri care au crescut șansa de supraviețuire a accidentelor rutiere, a catastrofelor naturale și a victimelor civile ce au suferit de pe urma accidentelor din mediile naturale și a accidentelor de vânătoare.

De asemenea, victimele atacurilor teroriste se aseamănă foarte mult cu victimele de pe câmpul de luptă, rănirile principale fiind cele provocate de arme de foc, arme albe și explozii cu bombe artizanale, care creează multiple victime, iar situația trebuie gestionată rapid pentru a exista cât mai puține victime.

medicina tactica de urgenta

Curs – medicina tactica de urgenta

În România acest subiect nu a fost încă abordat, prin urmare Capsarius Akademie a făcut primii pași pentru implementarea medicinei tactice de urgență. 

Tehnicile au fost predate cadrelor medicale de către un reprezentat important al Academiei Capsarius din Germania, paramedic și instructor militar în Comittee for Tactical Emergency Casualty Care, Tactical Combat Casualty Care, Pre Hospital Trauma Life Suport şi Advanced Cardiovascular Life Suport, cu o experiență de 32 de ani în forțele armate germane.

„Medicina tactică de urgență deschide noi orizonturi în salvarea pacienților aflați în situați critice, dar și cum să reușim să ne salvăm singuri în cazul unor situații critice sau medii ostiile, până când suntem salvați și evacuați, în condiții sigure, de către personalul medical specializat.”, spune juristul Adrian Mederle.

medici de la spitalul județean de urgență din Reșița

medici de la spitalul județean de urgență din Reșița

Medicina tactică de urgență aplică metode neconvenționale, deoarece în zonele de conflict, catastrofe umanitare, zone de război nu poți folosi metode și respecta anumite proceduri standard, pentru că există o lipsă acută de materiale sanitare, personalul sanitar lucrând sub un stres continuu, iar comunicarea fiind defectuoasă. De asemenea și evacuarea pacientului aflat în situații critice poate dura zile din cauza focului continuu al inamicului, distanței foarte mari până la primul post de ajutor specializat, a accesului imposibil cu mijloace tehnice auto sau datorită vremii nefavorabile care nu permite acceptul de zbor al elicopterelor de recuperare.

Primul curs, organizat la Reșița, s-a canalizat pe un aspect foarte important, și anume gestionarea sângerărilor masive în care de obicei se pierd multe vieți ce pot fi salvate dacă se urmează anumite proceduri care se aplică în medicina tactică de urgență. Cursul prezintă și modul în care ne putem salva singuri oprind sângerarea masivă până ajungem într-un loc unde putem primi tratament adecvat.

Prin urmare, tot la Reșița se va deschide și primul centru de instruire în medicină tactică de urgență, unde se vor preda module de medicină tactică de urgență, supraviețuire în medii ostile, gestionarea situațiilor de criză, drept internațional și umanitar, leadership în situații și condiții extreme, catastrofe naturale și umanitare, condus tactic și defensiv în zone cu risc de cod roșu.

În acest proiect dr. Cosmin Librimir, medic primar at. medicină de urgență, a fost și liderul grupului de doctori care au participat la primul curs, acesta având o experiență vastă în domeniul medicinei de urgență, dar și un bun leadership, un aspect foarte important în medicina de urgență.

„Sunt mândru că am reușit să colaborez cu Capsarius Akademie. Din timpul pandemiei de COVID-19, am realizat neputința noastră în fața Pandemiei. Fiind asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, am făcut un curs de Bioterorism, și am realizat lipsa acută de colaborare între medicina civilă și medicina militară (tactică).  Am realizat că ceea ce folosim în medicina civilă, provine din medicina militară. Am conștientizat lipsa evidentă a unei colaborări de tip win to win.”, a declarat, dr. Cosmin Librimir – medic primar at. medicină de urgență.

Din cauza faptului că medicina tactică de urgență este prea puțin cunoscută, chiar și în mediul academic, se dorește ca acest domeniu să devină cât mai cunoscut, iar în acest sens, în curând se vor edita, în limba română, și primele cărți de medicină tactică de urgență, dar și cărți de actualitate din domeniul militar. Printre acestea se numără: „Medicină tactică – Numără minutele pentru a salva vieți – Medicina tactică de urgență – Bazele îngrijirii rănilor.” „ În pericol – Călătorește în siguranță prin zonele de criză – conștientizarea și recunoașterea mediului ostil”, „ Dronele tactice – Aeronavele civile ca mijloace militare-observare/recunoaștere/filmare/atac” și „ Apărare cu drone – Autoprotecție împotriva pericolelor de pe cer-Lupta cu cercetași și atacatori”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/