Premieră la Noaptea Muzeelor. O colecție privată de săbii și spade din secolul al XIX-lea va fi prezentată publicului

Noaptea Muzeelor aduce, în premieră, la Timişoara, o colecţie privată de săbii şi spade din secolul al XIX-lea, care va fi prezentată în cadrul unor ateliere tematice care vor permite publicului să interacţioneze cu aceste mărturii ale trecutului.

Artistul cunoscut în lumea reconstituirilor istorice sub numele de „Fiare din Beci” va prezenta oaspeţilor din curtea Bastionului Theresia tainele acestor arme, iar barzii războinici şi amazoanele trupelor Amor Flammis şi Peregrinii vor oferi ateliere de duel scenic.

Spre deosebire de înfruntările reale cu arme albe, duelul scenic, în prezent predat la şcolile de teatru şi film, presupune coregrafii şi îndemânare pentru a oferi un efect vizual spectaculos, şi nu violenţă şi agresivitate.

leader board 728 x 90 px

Noaptea Muzeelor se va încheia la Muzeul Naţional al Banatului cu un spectacol pirotehnic însoţit de muzică live susţinut de artiştii trupei Amor Flammis. Inspirat de marea ciumă a secolului al XVIII-lea, dar şi de situaţia sanitară actuală, subiectul spectacolului aminteşte de eroismul medicilor din trecut, celebri doctori cu mască tip cioc de pasăre şi dezvoltă alegoric lupta cu bolile şi moartea.

Evenimentele vor avea loc sâmbătă, 12 iunie, cu începere de la ora 19, în curtea interioară a Bastionului Maria Theresia. Programul este de la ora 15.00 la 03.00.

La Noaptea Muzeelor vor putea fi vizitate și patru expoziții: „Patrimonium 2020”, „Politehnica Centenar”, „The Taranterra Project”, expoziție de tarantule vii, parte din cea mai mare colecție de profil din țară, dar și expoziția permanentă din Muzeul Ștefan Popa Popas.

Tot în cadrul evenimentului va fi organizat și un maraton al vaccinării, în curtea Bastionului Theresia. Imunizarea se va putea face fără programare, doar cu buletinul. Vor fi disponibile vaccinuri Pfizer și Johnson&Johnson.

Reprezentanții Muzeului Banatului anunță că accesul la spectacolele din curtea bastionului se va face în baza dovezii de vaccinare, a unui rezultat negativ PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau a unui test antigen rapid, negativ, nu mai vechi de 24 de ore.