Premieră la aeroclubul din Caransebeş: o elevă de 16 ani a pilotat singură un avion uşor!

Are 16 ani, vine din Sasca Montană, a învăţat bine teoria şi are puţin peste 11 ore de zbor practic la activ. Săptămâna aceasta, Julia a reuşit o performanţă notabilă: a pilotat singură un avion ultra-uşor. Comandantul Aeroclubului din Caransebeş, Marinel Chevereșean, a precizat că aceasta este o premieră în activitatea practică a învăţăceilor.  Pentru obținerea brevetului de pilot este necesară efectuarea a 40 de ore de zbor.

Emoţie, concentrare, bucurie fără margini, acolo sus, unde visul de a zbura se materializează pentru un tânăr adolescent. Oportunitatea de a urma în mod gratuit un curs de pilot de avion transformă copiii în adulţi şi îi motivează să încerce o meserie frumoasă. Aeroclubul României, filiala Caransebeș, pregătește tinerii pasionaţi să devină piloți pe avioane mici, ultra-uşoare, cheltuielile fiind suportate integral de instituţie. Beneficiarii acestui program special de formare, care altfel ar fi costat 6000 de euro, au vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani.

,,Mă pasionează zborul şi ceea ce ţine de înălţimi şi, auzind că acest curs este gratuit, mi-am spus că e bine să încerc”, a mărturisit temerara adolescentă. ,,M-am înscris anul acesta, am efectuat necesarul de aproape 12 ore de zbor şi am reuşit să pilotez în simplă comandă”, a adăugat Julia, care este elevă la liceul din Oraviţa şi a ştiut să profite de vacanţa mare. Tânăra a recunoscut că a avut emoţii, dar că a învăţat la cursuri tot ceea ce trebuie să facă şi doar a aplicat bine tot ceea ce a ştiut. Cât de curând, poate chiar în septembrie, ea va încerca să obţină brevetul de pilot de avioane ultra-uşoare.

Seriozitatea fetei şi constanţa cu care a venit la cursurile de zbor de la aeroclubul din Caransebeş, făcând naveta de la Oraviţa sau de la Reşiţa unde stă la rude, i-a determinat pe profesorii ei să o lase să zboare singură.

,,Am reuşit să facem o scoatere la simplă comandă a unei eleve, la 11 ore jumate de zbor. Este o premieră pentru simpla comandă la o vârstă atât de fragedă. Anul trecut am avut o altă elevă, dar de 17 ani. Avem în palmares şi alţi patru  elevi la simplă comandă, din care trei au obţinut deja brevetul. Urmează să avem în săptămânile următoare alte ieşiri la simplă comandă, ceea ce înseamnă că elevii noştri vor pilota singuri, imediat după ce au minimul de ore de instruire prevăzut de manualul de instruire, 12 ore de zbor şi 80 de aterizări”, a precizat comandorul Chevereşean.

Elevii care vor fi pregătiţi să-i înfrunte pe examinatori vor merge la sfârșitul lunii septembrie la Ploiești pentru a obţine brevetul de pilot, a mai spus comandorul Marinel Chevereșean. Sunt 18 elevi acum la cursurile de la Caransebeş, împărţiţi pe trei nivele de pregătire: începător, mediu şi avansat. Toţi iubitori ai aeronauticii, pasionaţi de zbor şi aspiranţi, unii chiar deţinători, ai brevetului de pilot.