Premieră în Banatul de Munte: unicul muzeu de arheologie din zonă va lua naștere la Jupa!

Muzeul din Caransebeș are planuri mari pentru Parcul Arheologic Tibiscum de la Jupa. În urma ultimei descoperiri la cel mai important șantier de arheologie din Banat, atunci când specialiștii în domeniu au scos la lumină zidurile unei cetăți de pe vremea Romei Antice, s-a luat decizia ca la Jupa să ia naștere și un muzeu în domeniu.

Clădirea muzeului va fi constituită dintr-un fost grajd al satului, acolo unde, odată modernizat întregul spațiu, vor fi depuse mai multe descoperiri arheologice efectuate în zona municipiului Caransebeș. Planurile pentru viitorul muzeu de la Jupa au în vedere amenajarea unei săli de conferințe, dar și amenajarea lapidarului muzeului.

De asemenea, se are în vedere și mansardarea clădirii în care va fi amenajat muzeul, pentru a fi depuse acolo doar piesele scoase la lumină în ultimele cinci decenii în parcul arheologic de la Jupa.

La luarea acestei decizii de a da naștere unui muzeu la Jupa a cântărit greu și ultima descoperire istorică făcută în zonă. Aceasta este una deosebit de importantă pentru județul Caraș-Severin, fiind o fortificație construită de romani, la începutul secolului al doilea după Hristos. Mai mult decât atât, se pare că fortificația reprezintă rămășițele unei cetăți romane din timpul primului război daco-roman, ridicată de aceștia în vederea cuceririi Daciei.

celtic transilvania 1000x100px

Foto: arhivă